Největší ekonomiky v roce 2030: Sedm rozvojových zemí, jediná evropská

ČTK ČTK
9. 1. 2019 16:35
Sedm zemí ze současného rozvojového světa se zřejmě do roku 2030 zařadí mezi deset největších ekonomik podle nominálního hrubého domácího produktu (HDP) založeného na paritě kupní síly. Čína by se měla stát světovou jedničkou do roku 2020 a do roku 2030 se na druhé místo dostane Indie. Nyní první Spojené státy tak budou až třetí. Vyplývá to z dlouhodobé předpovědi finanční společnosti Standard Chartered, kterou zveřejnila agentura Bloomberg.
Foto: Reuters

Čína by měla pozici jedničky zaujmout už do roku 2020 a mezi pět největších ekonomik světa se má dostat rovněž Indonésie a Turecko. V první desítce bude ještě Brazílie, Egypt, Rusko, Japonsko a Německo. Z žebříčku tak vypadnou Británie, Francie, Itálie a Kanada.

Nejsilnější ekonomiky v roce 2030. Čísla představují biliony dolarů podle parity kupní síly
Nejsilnější ekonomiky v roce 2030. Čísla představují biliony dolarů podle parity kupní síly | Foto: Bloomberg

Podíl Asie na globálním HDP, který loni vzrostl na 28 procent z 20 procent v roce 2010, se zřejmě do roku 2030 dál zvýší a dosáhne 35 procent. Bude tak stejně velký jako podíl eurozóny a Spojených států dohromady.

Ekonomové Standard Chartered poznamenali, že jejich dlouhodobá prognóza ukázala, že podíl zemí na světovém HDP by se měl nakonec shodovat s jejich podílem na celosvětovém počtu obyvatel, který sblíží výši HDP na hlavu mezi rozvinutými a rozvíjejícími se ekonomikami.

Pro globální ekonomiku se stane důležitá střední třída, která bude do roku 2020 tvořit většinu světové populace. Růst střední třídy povede urbanizace a vzdělání a mohl by pomoci zmírnit dopady rychlého stárnutí populace v mnoha ekonomikách, včetně Číny.

 

Právě se děje

Další zprávy