Stravenkový paušál vítá sedm z deseti firem. Bojí se ale ještě většího papírování

ČTK ČTK
19. 8. 2019 16:55
Návrh ministerstva financí na zavedení takzvaného stravenkového paušálu, v rámci kterého by zaměstnanec dostával peníze na stravu přímo, souhlasí sedm z deseti firem bez ohledu na jejich velikost nebo zaměření. Vyplývá to z průzkumu, o kterém informovala Hospodářská komora. Současný systém považuje za vyhovující jen sedm procent účastníků průzkumu.
Foto: Economia

Průzkumu se zúčastnilo 809 firem. Ty si od zavedení paušálu slibují především snížení administrativy. Zároveň očekávají, že nebudou muset stravenkovým společnostem platit provize ze stravenek nebo čekat na jejich proplacení.

Zároveň se ovšem firmy obávají situace, kdy by musely státu dokazovat, že vyplacená hotovost opravdu byla na stravování. V takovém případě by totiž administrativní zátěž byla zřejmě ještě větší než nyní.

Ministerstvo financí navrhuje zavedení tzv. stravenkového paušálu, zaměstnanec by tak dostával peníze na stravu přímo. Paušál by měl být alternativou k současnému režimu se stravenkami, který zůstane zachován. Odbory plán ministertva odmítají. Asociace hotelů a restaurací ČR záměr podporuje.

Podle výpočtů Asociace provozovatelů poukázkových systémů (APROPOS) by zavedení paušálu mělo negativní dopad na státní rozpočet zhruba sedm miliard korun ročně. Podle MF by byl dopad do rozpočtu nižší.

"Výsledky tohoto šetření mezi firmami nasvědčují tomu, že návrh ministryně financí je legitimním pokusem o reformu stravenkového benefitu," uvedl prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý.

Komora zároveň upozornila, že záměr zavést stravenkový paušál nemá u zaměstnavatelů zcela bezvýhradní podporu. Čtvrtina respondentů považuje za reálné riziko, že zaměstnanci nový peněžní benefit nepoužijí na nákup teplého oběda nebo potravin. Takové obavy zaznívají především od velkých firem.

 

Právě se děje

Další zprávy