Sedačky pro vozy BMW se začínají vyrábět u Plzně

ČTK ČTK
18. 10. 2013 12:09
Závod už nyní zaměstnává 400 lidí, dalších 400 přibere do roku 2015
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: BMW

Úherce - Francouzský koncern Faurecia, šestý největší světový dodavatel pro automobilový průmysl, v pátek oficiálně otevřel u dálnice D5 poblíž Plzně nový závod na výrobu kompletních autosedaček, zejména pro automobily BMW. Nyní zaměstnává 420 lidí a do konce roku 2015 jich chce mít až 800.

Plány sdělil novinářům ředitel nového závodu Faurecia Plzeň Vladimír Suchý.

Výhodná geografická poloha závodu umožňuje dodávku sedaček a jejich namontování do vozů v závodech BMW v Lipsku a Řezně za 15 hodin. "Závod bude strategickým partnerem pro naše závody a plány," uvedl při otevření zástupce BMW.

Výstavbu závodu mezi obcemi Nýřany, Úherce a Zbůch zahájila developerská společnost Panattoni loni v listopadu. Dosud tam Faurecia zaměstnala 420 lidí. "Do konce roku 2015 by se měl jejich počet zdvojnásobit. Celý provoz už je plně funkční, ale už teď připravujeme výrobní linku, která dá práci dalším lidem z Plzeňského kraje," uvedl Suchý. Firma sváží lidí do zaměstnání z okolních vesnic na obě směny.

"Nyní je nábor nových zaměstnanců pro příští rok," uvedla personální ředitelka Faurecie ČR Stanislava Plachá. Závod potřebuje specialisty a odborníky do výroby, kvality, logistiky a údržby.

"Jen v bezprostředním okolí závodu, v dojezdové vzdálenosti, hledá práci bezmála 10 000 lidí, takže podnik, který může zaměstnat skoro tisícovku z nich, výrazně pomůže," řekl hejtman Milan Chovanec (ČSSD). Podle něj je ČR stále atraktivní zemí pro významné investory, pokud dobře spolupracuje stát, samospráva a soukromí podnikatelé.

Skupina Faurecia, která má kromě výroby autosedaček ještě tři další divize, měla za rok 2012 tržby 17,4 miliardy eur (přes 440 miliard korun). Působí v 34 zemích světa, kde má 320 výrobních závodů s 94 000 zaměstnanci a třiceti vývojovými centry. V ČR nyní pracuje v sedmi závodech 3200 lidí.

Ve stejný den, kdy se otevřela továrna v Úhercích, oznámil další výrobce automobilových součástí, společnost Johnson Controls Automotive Seating, že plánuje otevřít novou továrnu na výrobu sedadlových systémů v Boru na Plzeňsku.

"Česká republika zůstává pro společnost Johnson Controls důležitou výrobní oblastí," uvedl Bryan Gray, viceprezident společnosti Johnson Controls Automotive Seating, jenž má na starost evropskou výrobu sedadlových systémů. „Nacházíme zde kvalifikované a vysoce motivované zaměstnance. Nová továrna v Boru se stane klíčovou součástí naší evropské výrobní sítě."

Společnost Johnson Controls plánuje vyrábět v Boru kompletní sedadlové systémy. Tak jako u všech továren na kompletní sedadlové systémy bude nový závod fungovat v režimu „just-in-time". Stavba továrny začne v roce 2014 a první výrobky ji opustí roku 2015.

 

Právě se děje

Další zprávy