V bankovní radě končí Singer i Janáček. Rusnok dostane od Zemana dva bývalé kolegy z ING

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 16. 5. 2016 14:17
Do bankovní rady prezident jmenuje Vojtěcha Bendu a Tomáše Nidetzkého. Oba spolupracovali s budoucím guvernérem Rusnokem během jeho působení v ING. Jména dnes oznámil prezidentův mluvčí.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Prezident Miloš Zeman jmenuje v úterý novými členy bankovní rady ČNB Vojtěcha Bendu a Tomáše Nidetzkého. Informoval o tom mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Oba noví členové bankovní rady jsou spjati s nizozemskou skupinou ING, pro niž pracoval i Jiří Rusnok.

V bankovní radě nahradí guvernéra ČNB Miroslava Singera a člena bankovní rady Kamila Janáčka, kterým ke konci června končí funkční období.

Singerovi končí druhý šestiletý mandát, a nemůže tak být znovu jmenován. Janáček byl jmenován členem rady tehdejším prezidentem Václavem Klausem k 1. červenci 2010.

Rusnokův úspěch

Benda, který v červenci oslaví 41. narozeniny, je nyní poradcem bankovní rady v ČNB. Předtím působil jako hlavní ekonom v BH Securities a jako analytik ING Bank. Nidetzký působí v současnosti v pojišťovně NN (dříve ING). Předtím pracoval například v ČSOB pojišťovně nebo skupině České spořitelny. Ve skupině ING, mimo jiné jako šéf penzijního fondu, působil od roku 2003 do roku 2013 i Rusnok.

Vojtěch Benda
Vojtěch Benda | Foto: Česká národní banka

Podle ekonoma Komerční banky Davida Kocourka je jmenování Vojtěcha Bendy do bankovní rady ČNB velkým diplomatickým úspěchem budoucího guvernéra Jiřího Rusnoka.

"Po svůj bok do bankovní rady dostává loajálního spolupracovníka, se kterým sdílí ekonomické názory i pohled na problematiku fungování ČNB. Velmi pravděpodobně spolu budou tvořit pevný hlasovací blok v bankovní radě ČNB," myslí si Kocourek o jmenování Bendy.

Tomáš Nidetzký
Tomáš Nidetzký | Foto: NN pojišťovna a penzijní společnost

U Nidetzkého expert oceňuje praktické zkušenosti. "Jeho dlouholetá zkušenost z pojišťovnického sektoru bude pro bankovní radu přínosem. Je jasné, že se Jiří Rusnok snaží do bankovní rady přinést někoho, s kým bude umět čelit nové regulaci a výzvám v nových licenčních a povolovacích řízeních,“ říká Kocourek.

Nidetzký je překvapením

Zatímco o pravděpodobném jmenování Bendy již psaly Hospodářské noviny, nominace šestačtyřicetiletého Nidetzkého je poměrně nečekaná. Překvapivé je i to, že prezident při výběru sáhl po dvou odbornících spjatých s jednou skupinou.

"Jmenování Nidetzkého je pro odbornou veřejnost překvapením," potvrzuje i hlavním ekonom ING Bank Jakub Seidler. "Jmenování dvou bývalých kolegů naznačuje, že Zeman v tomto ohledu dává Rusnokovi velkou volnost ve výběru. Pozice nastávajícího guvernéra ČNB tak bude v bankovní radě velmi silná," dodává.

"Vojtěch Benda v minulosti patřil mezi kritiky kurzového závazku, názory Nidetzkého známy nejsou. V tuto chvíli se ale nedomnívám, že by nová jména přinesla prudkou změnu v politice slabé koruny. Ukončení kurzového závazku (měnových intervencí - pozn. red.) stále vidíme jako možné v prvním čtvrtletí 2017, ačkoli ČNB avizuje jeho pravděpodobný konec až v polovině roku 2017. Další případné prodlužování politiky slabé koruny bude podle mého názoru činěno novou bankovní radou rozvážněji," říká Seidler.

Příští rok přijdou další změny

Minulý týden Ovčáček uvedl, že 25. května Zeman jmenuje nového guvernéra ČNB. Zemanovým kandidátem na tento post je podle dřívějších informací nynější člen bankovní rady Jiří Rusnok. Ke jménu nového guvernéra se Ovčáček nevyjádřil.

Příští rok v únoru vyprší šestileté angažmá v bankovní radě Pavlu Řežábkovi a Lubomíru Lízalovi. Zemanovo první funkční období tak v bankovní radě přečkají pouze viceguvernéři Mojmír Hampl a Vladimír Tomšík, které na jejich druhé období jmenoval Václav Klaus v prosinci 2012. Zeman poprvé jmenoval nového člena sedmičlenné bankovní rady loni, kdy Evu Zamrazilovou vystřídal Rusnokem.

Rozhodují o měně i finančním trhu

Bankovní rada ČNB určuje měnovou politiku země a rozhoduje o zásadních měnově politických opatřeních. ČNB je vedle utváření měnové politiky zodpovědná za dozor nad celým finančním trhem, včetně bank, pojišťoven a kapitálového trhu. Bankovní rada je sedmičlenná. Členové bankovní rady nesmějí zastávat funkci více než dvakrát.

O konci měnových intervencí nebudou rozhodovat jen čísla z ekonomiky, ale i subjektivní pocity členů bankovní rady, prohlásil na Fóru HN guvernér centrální banky Miroslav Singer. | Video: Blahoslav Baťa
 

Právě se děje

Další zprávy