Sdružení: Zaveďte mapy nájemného, jinak přibude bezdomovců

ČTK ČTK
12. 5. 2014 15:25
Cenové mapy reálných nájmů by měly být vodítkem pro soudce, kteří rozhodují spory mezi majiteli a nájemníky.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Sdružení nájemníků ČR volá po vypracování cenových map se skutečnými nájmy, jinak prý hrozí, že se zvýší počet lidí, kteří nebudou na činži mít. Předseda sdružení Milan Taraba na dnešní tiskové konferenci varoval před nárůstem bezdomovectví. Cenové mapy reálných nájmů by podle něj měly být vodítkem pro soudce, kteří rozhodují spory mezi majiteli a nájemníky.

Státní fond rozvoje bydlení v reakci upozornil, že jeho dřívější Mapy nájemného už neplatí a že je od začátku roku 2013 neaktualizoval, sloužily jinému účelu.

Taraba odkázal na nedávný případ, v němž podle něj takový spor o výši činže nájemník prohrál, musí platit sumu požadovanou vlastníkem bytu a ještě uhradit soudní výlohy přesahující 100 000 korun. Nájemník i majitel šli k soudu každý s jiným odborným posudkem, které se ve stanovení nájmu lišily o 20 procent.

Soud podle Taraby přihlédl spíš k tomu, jaké ceny odpovídaly nabídkám pronájmu v dané lokalitě ze strany realitních kanceláří. Předseda sdružení proto míní, že v každém městě nad 20 000 obyvatel by měla existovat reálná cenová mapa odrážející nikoli nabídky realitních kanceláří, ale nájmy, jež lidé v místě opravdu platí.

V citovaném soudním sporu šlo podle Taraby o byt o výměře 60 metrů čtverečních, nájemník nabízel čistý nájem bez poplatků 8500 korun za měsíc, majitel chtěl 10 000 korun měsíčně. Soud dal za pravdu pronajímateli.

Ušito horkou jehlou

"Pokud by tento trend pokračoval, bude se zvyšovat počet bezdomovců," varoval Taraba.

Kritizoval také vládní nařízení upravující v návaznosti na nový občanský zákoník postup pro případy, kdy se majitel a nájemník na nájemném nedohodnou. Kabinet podle něj nařízení "šil horkou jehlou".

Postup, jak určit výši nájemného v případě, že se pronajímatel s nájemcem neshodne, určila na konci loňského roku vláda. Soud má v takovém případě přihlédnout k posudku soudního znalce či stanovit obvyklé nájemné podle výše nájemného minimálně tří srovnatelných bytů.

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), pod které bytová problematika spadá, ještě navrhovalo, aby v obcích s mapami místně obvyklého nájemného mohl soud pro stanovení nájemného použít právě tyto mapy. Tuto možnost však odmítala ministerstva financí a vnitra.

"MMR považuje možnost zjištění srovnatelného nájemného obvyklého v daném místě pomocí vyhledání v přehledu či mapě místně obvyklého nájemného za jednu ze zásadních možností, jak zjistit srovnatelné nájemné," reagovalo tehdy na jejich výtky MMR. Neúspěšně, protože ve vládě nakonec převládl názor resortů financí a vnitra.

Rok a půl bez aktualizace

Mapy nájemného dříve provozoval na svém webu Státní fond rozvoje bydlení (SFRB), nyní je však už rok a půl neaktualizoval. Navíc sloužily k jinému účelu.

"Informační systém Map nájemného, který byl dostupný na webu SFRB, poskytoval pouze orientační údaje o výši nájemného v obcích, ve kterých skončila účinnost zákona o jednostranném zvyšování nájemného z bytu. Cílem zveřejňování informací o orientačních cenách nájemného v obcích a městech ČR v Mapách nájemného na webových stránkách SFRB a MMR bylo vytvořit co nejlepší podmínky pro přechod z regulovaného nájemného na nájemné neregulované," uvedla mluvčí SFRB Jana Marešová.

Přesto prý i v současnosti fond výši nájemného vyčtenou z původní mapy čas od času někomu sdělí. "V odůvodněných případech poskytneme informaci konkrétnímu tazateli na konkrétní místo z původních Map nájemného, s upozorněním na jejich původní účel a současné využití pouze pro informativní účely. Mapy totiž nebyly od začátku roku 2013, kdy skončila regulace nájemného v posledních městech, aktualizovány," upozornila Marešová.

 

Právě se děje

Další zprávy