Airbnb se vymklo kontrole, Praha boj s turisty prohrává. Analýza uvádí, co město čeká

Ondřej Neufus Ondřej Neufus
Aktualizováno 24. 11. 2019 8:41
Každý čtvrtý byt na pražském Starém Městě lze najít na stránkách Airbnb. Nabízet bydlení přes tuto platformu se v některých případech v Evropě vyplatí i dvojnásobně oproti klasickému dlouhodobému pronájmu. Aktuálně.cz na základě dat společnosti Deloitte připravilo přehled o fenoménu sdíleného ubytování a jeho vlivu na podnikání hotelů i dostupnost bydlení.
Průměrná obsazenost hotelů a P2P ubytování
Průměrná obsazenost hotelů a P2P ubytování | Foto: Deloitte

Do Prahy přes noc

Využívání nemovitosti ke krátkodobému pronájmu může v některých případech vynášet téměř dvakrát tolik, co klasický dlouhodobý pronájem. Tak je tomu podle dat Deloitte například v Amsterdamu.

O výhodnosti svědčí i fakt, že z celkových 27 tisíc bytů, které se nacházejí v pražských čtvrtích Nové Město, Staré Město, Josefov, Malá Strana a Hradčany, jich bylo v uplynulých měsících k dlouhodobému pronájmu nabízeno 821, (tedy tři procenta), zatímco pro P2P ubytování to bylo 4770 bytů (17,6 procenta).

Pokud za šest let Prahu navštíví ročně o dalších 2,3 milionu turistů víc, pětinu z nich ubytují hotely, které (především mimo centrum) stále mají volné kapacity. Zbytek cestovatelů toužících vidět Staroměstské náměstí, katedrálu svatého Víta nebo některou z místních restaurací, zamíří do levnějšího ubytování, které sehnali přes internet.

 

Právě se děje

Další zprávy