Schodek veřejných financí do roku 2023 výrazně snížíme, slibuje Schillerová poslancům

ČTK ČTK
Aktualizováno 11. 11. 2020 12:05
Schodek českých veřejných financí by měl do roku 2023 klesnout z letos odhadovaných 6,4 procenta hrubého domácího produktu (HDP) na 3,6 procenta HDP. Vládní dluh by pak měl naopak stoupnout do roku 2023 na 47,4 procenta HDP z letos plánovaných 39,4 procenta. Vyplývá to Konsolidační strategie veřejných financí ČR, kterou ministerstvo financí poslalo poslancům.
Ministryně financí Alena Schillerová na schůzi Poslanecké sněmovny (26. května 2020)
Ministryně financí Alena Schillerová na schůzi Poslanecké sněmovny (26. května 2020) | Foto: ČTK

Loni byly české veřejné finance v přebytku 0,3 procenta HDP a vládní dluh skončil na 30,2 procenta HDP. Pravidla EU za normálních okolností vyžadují deficit pod třemi procenty HDP a dluh pod 60 procenty HDP.

Úroveň strategie počítá stejně jako makroekonomická prognóza letos s poklesem ekonomiky o 6,6 procenta a příští rok s růstem o 3,9 procenta. V roce 2022 počítá MF ve strategii s růstem ekonomiky o 2,2 procenta a o rok později s růstem o 2,1 procenta.

"Hledat dnes opatření, která přijmout za čtyři či šest let ke konsolidaci veřejných financí, je opravdu předčasné," napsala mimo jiné v předmluvě strategie ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

V této souvislosti vyzvala k zaměření úsilí na oživení ekonomiky a zlepšení ekonomických vyhlídek. "Jsem si navíc jistá, že konkrétní specifikace konsolidace daleko za horizont funkčního období této vlády není vhodná, protože bez širokého a stabilního celospolečenského konsenzu nemůže být dlouhodobě udržitelná," dodala. Strategii na další roky by podle ní měla připravit nová vláda vzešlá s parlamentních voleb v příštím roce.

Sněmovna vyzvala ministryni financí v létě při schvalování navýšení schodku letošního rozpočtu na 500 miliard Kč k vypracování konsolidační strategie. Jako termín určila konec září.

 

Právě se děje

Další zprávy