Schodek státního rozpočtu je nejnižší od roku 2008, dosáhl 62,8 miliardy korun

ČTK ČTK, Peter Gabaľ
Aktualizováno 5. 1. 2016 16:36
Nejlepší výsledek hospodaření státu od roku 2008 oznámil ministr financí Andrej Babiš. Státní rozpočet skončil loni se schodkem 62,8 miliardy korun, což je o 37,2 miliardy méně, než bylo schváleno. Podle hlavního ekonoma společnosti Deloitte Davida Marka se ale vláda Bohuslava Sobotky na zlepšení vývoje veřejných financí nijak zásadně nepodílela.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Economia

Praha - Státní rozpočet skončil loni se schodkem 62,8 miliardy korun, což je o 37,2 miliardy méně, než bylo schváleno. Oznámil to dnes ministr financí Andrej Babiš (ANO). Jde o nejlepší výsledek hospodaření státu od roku 2008. Předloni dosáhl schodek 77,8 miliardy korun.

K lepším výsledkům pomohlo podle ministerstva oživení ekonomiky a zlepšení práce finanční správy, které se projevilo ve větším výběru daní. Česká ekonomika posílila o více než čtyři procenta a nyní patří mezi nejrychleji rostoucí v celé Evropě.

Prezident Miloš Zeman novinářům řekl, že přívětivé výsledky zahrnují i zvýšený příjem z evropských fondů, které se nemusí opakovat. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v komentáři vyzdvihl zvýšení státních investic do infrastruktury.

Podrobné výsledky hospodaření státního rozpočtu v letech 2014 a 2015 (pro zvětšení klikněte na obrázek).
Podrobné výsledky hospodaření státního rozpočtu v letech 2014 a 2015 (pro zvětšení klikněte na obrázek). | Foto: Ministerstvo financí ČR

"Ty naše předpoklady, že se dostaneme kolem 70 miliard korun, se naplnily. Bylo to dáno tím, že jsme významně zlepšili práci finanční a celní správy. A hlavně jsme extrémně dobře plnili čerpání evropských fondů," uvedl Babiš.

"Řada opatření současné vlády spolu s příznivou hospodářskou situací v Evropě a ve světě přispěla k výraznému hospodářskému růstu, v němž jsme se ocitli na špici EU. To přineslo také výrazný růst daňového inkasa o 72,2 miliardy korun. Celkové příjmy se pak zvedly dokonce o 100,7 miliardy korun, na čemž má velký podíl zlepšení čerpání prostředků EU," konstatoval předseda vlády.

Podle hlavního ekonoma společnosti Deloitte Davida Marka se ovšem na zlepšení vývoje veřejných financí vláda Bohuslava Sobotky nijak zásadně nepodílela. "Ale ani nijak negativně nezasáhla do tohoto vývoje," zdůrazňuje.

Podle Marka je důležité rovněž brát v potaz dopady rozhodnutí bývalé vlády Petra Nečase. "Její ministr financí Miroslav Kalousek má klíčový podíl na snížení rozpočtového deficitu do rozumných mezí, nicméně za poměrně vysokou cenu prodloužení a prohloubení recese," míní ekonom.

"Můžeme být rádi, že máme poměrně nízký rozpočtový deficit - cenu za něj už jsme zaplatili, ekonomika recesi překonala, a vláda může využívat plody činnosti předešlé vlády, která draze udržela na uzdě schodek," dodal Marek.

Právě podle exministra financí a šéfa opoziční TOP 09 Miroslava Kalouska stojí za loňským snížením schodku ekonomický růst, nikoli opatření vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL. "Výběr daní za růstem ekonomiky zaostává," řekl dnes Kalousek. Po očištění výsledků od dotací z evropských rozpočtů se podle něj hospodaření státu dokonce meziročně zhoršilo. Babiš podle něj mate veřejnost, protože do výsledku promítl i rozpuštění nashromážděných rezerv.

Celkové příjmy státního rozpočtu loni stouply na 1,235 bilionu korun. Celkové výdaje rozpočtu meziročně stouply o 85,7 miliardy na 1,297 bilionu korun.

Pro letošní rok ministerstvo financí naplánovalo schodek 70 miliard korun. V roce 2017 by měl schodek klesnout na 60 miliard korun a v roce 2018 jej úřad plánuje na 50 miliard korun. "Jsme na počátku cesty směřující k vyrovnanému rozpočtu a snižování dluhu," uvedl Babiš.

 

Právě se děje

Další zprávy