Schodek rozpočtu by měl do roku 2019 klesnout na 30 miliard, plánuje Babiš

Janis Aliapulios ČTK Janis Aliapulios, ČTK
8. 4. 2016 10:59
Loni skončil státní rozpočet se schodkem 62,8 miliardy korun, letos je naplánován na 70 miliard, pro příští rok vzniká s deficitem 60 miliard. Podle ministra financí by do roku 2019 měl klesnout na 30 miliard. Babiš uvedl, že se daří zvyšovat výběr daní.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ministerstvo financí plánuje snížit schodek rozpočtu do roku 2019 na 30 miliard korun. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl ministr Andrej Babiš (ANO). Letos je naplánován schodek 70 miliard korun, na příští rok připravuje ministerstvo rozpočet se schodkem 60 miliard korun.

Deficit 30 miliard by byl hluboko pod úrovní, kterou požadují maastrichtská kritéria pro přijetí eura. Loni skončil státní rozpočet se schodkem 62,8 miliardy korun, což bylo o 37,2 miliardy méně, než bylo původně plánováno.

Podle Babiše by koncem letošního roku měl státní dluh být na stejné úrovni jako loni. Loni mírně stoupl o 9,3 miliardy na 1,673 bilionu korun. V poměru k hrubému domácímu produktu ovšem loni dluh veřejných financí klesl na 41 procent.

V čerstvě vydané brožuře k úspěchům a plánům ministerstvo uvádí, že hodlá využít historicky nejnižších výnosů státních dluhopisů i nadále, a to i k případnému předfinancování roku 2017.

Podle Babiše se daří zvyšovat výběr daní. "Meziročně jsme k 7. dubnu vybrali na daních o 15,2 miliardy korun více. Kontrolní hlášení funguje, jen na DPH výběr oproti loňskému roku vzrostl o 4,3 miliardy," prohlásil.

Další vlna údajů z kontrolního hlášení dorazila 25. března. "Vývoj je podobný jako měsíc předtím. Nepodaná hlášení se pohybují do 15 procent," komentoval šéf Generálního finančního ředitelství Martin Janeček. "Oproti loňsku jsme vybrali o 4,3 miliardy korun více, což je nárůst šest procent. Nárůst tak není zjevně tažen pouze růstem HDP," dodal.

Babiš zároveň plánuje změny v penězích z hazardu. "Obce by neměly dostávat peníze z hazardu, nevidím v tom logiku. Výpadek příjmů bychom jim kompenzovali novým rozpočtovým určením daní. Do roku 2020 by měli dostávat veškeré peníze z hazardu sportovci," řekl.

 

Právě se děje

Další zprávy