Schillerová chce zastavit splácení hypoték a úvěrů. Skončí i daň z nabytí nemovitosti

Aktuálně.cz ČTK Aktuálně.cz, ČTK
Aktualizováno 29. 3. 2020 15:17
Ministryně Alena Schillerová (za ANO) navrhne ve středu vládě moratorium na splácení hypoték, spotřebitelských i podnikatelských úvěrů na půl roku. Zároveň by podle ní měl být po dobu přerušení splácení snížený i úrok u těchto úvěrů o "nějakou symbolickou výši". Ministryně dále uvedla, že navrhne vládě, aby byla zrušena čtyřprocentní daň z nabytí nemovitosti, kterou platí kupující.
Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)
Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) | Foto: ČTK

Uvedla to v pořadu Partie televize Prima. Podle ministryně by to nemělo ohrozit banky ani nebankovní poskytovatele úvěrů.

Návrhy MF podle ministryně konzultuje s Českou národní bankou i bankami. "I ČNB se kloní k tomu aby to bylo kompletní, aby banky nemusely řešit analýzy rizik," uvedla Schillerová.

Schillerová také dále chystá novelu zákona o spotřebitelském úvěru, která by měla řešit i situaci po konci půlročního moratoria. V novele uvažuje o snížení pokut za případné nesplácení úvěrů.

Ministryně dále uvedla, že navrhne vládě, aby byla zrušena čtyřprocentní daň z nabytí nemovitosti, kterou platí kupující. Podle ní je v současné době ideální příležitost tímto krokem rozhýbat realitní trh. Opozice to navrhuje již delší dobu.

"Myslím, že je potřeba trochu pomoci lidem při pořizování bydlení. Ceny bytů by možná mohly trochu klesnout a trh by se mohl rozpohybovat. Vidíme, co se teď stalo v Praze. Byty na Airbnb jsou prázdné, pronájmy jsou nízké. Můžete namítnout, že je to na přechodnou dobu. Ale je otázka, jak dlouho budeme v izolaci stran hranic," uvedla Schillerová.

Sazba daně z nabytí činí čtyři procenta a od roku 2016 ji platí kupující. Předtím ji hradil prodávající a kupující byl v pozici ručitele.

Loni navrhoval zrušení daně Senát. Sněmovna však jeho návrh v září přehlasovala. "Daň z nabytí zcela zbytečně zvyšuje náklady na pořízení vlastního bydlení a tím znemožňuje některým lidem, aby si vlastní bydlení pořídili. Jde navíc o zdanění již jednou zdaněných peněz, uvedl tehdy zástupce senátorů Raduan Nwelati (ODS).

Tento týden vláda schválila jako jedno z dalších opatření na podporu podnikatelů vyplácení 15 000 korun měsíčně po dobu trvání opatření těm osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ), které jsou nařízeními vlády postižené. Stát také již odpustil drobným podnikatelům část sociálního pojištění, konkrétně jeho minimální zálohy za půl roku od března do srpna.

Předseda ODS Petr Fiala a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka v souvislosti s plány Schillerové upozornili, že podobné kroky již jejich strana v minulosti navrhla. S návrhy na pozastavení splácení úvěrů souhlasí i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, podle níž by se vláda také měla postarat o přímé kompenzace firmám, které musely zavřít své provozy. 

Fiala poznamenal, že ODS již před několika dny navrhla, aby banky i nebankovní společnosti odložily lidem zasaženým koronavirovou krizí na půl roku splácení hypoték a úvěrů. "Je dobře, že se tím paní ministryně nechala inspirovat. Stejné je to i s jejím náhlým procitnutím ve věci zrušení daně z nabytí nemovitosti," uvedl.

Dodal, že když podobný krok ODS navrhovala, Schillerová byla proti. Uvítal, že nyní sama takový návrh předkládá. Podotkl, že by média měla sledovat návrhy ODS, protože vláda s nimi přijde vždy o několik dnů později.

Jurečka poznamenal, že vládu k odložení splatnosti úvěrů a hypoték vyzval již před třemi týdny, a to minimálně na dobu trvání současného stavu plus alespoň další tři měsíce po jeho skončení. "Bohužel paní ministryně (Schillerová) i pan premiér (Andrej Babiš) o tom jen mluví, žádný konkrétní krok jsem nezaznamenal," dodal.

"S pozastavením splácení úvěru souhlasím, banky jsou u nás v dobré kondici a měly by to zvládnout a lidem to pomůže v už tak dost tíživé situaci," sdělila ČTK Pekarová Adamová. Ministři by se ale podle ní také měli postarat o přímé kompenzace firmám a živnostníkům, kteří museli zavřít své provozovny a přišli o veškeré tržby. "Pokud jim takto stát nepomůže, velká část z nich zkrachuje a bude to pro českou ekonomiku i celou společnost velká ztráta," dodala.

 

Právě se děje

Další zprávy