Sberbank vyhrála spor o doménu. Trik se Sběr baňk nepomohl

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
8. 4. 2014 6:32
Od vstupu na český trh musela banka používat složitější variantu domény, jednodušší může začít používat až teď.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Tuzemská pobočka ruské banky Sberbank uspěla ve sporu o internetovou doménu, kterou ji krátce před vstupem do České republiky zabral spekulant. Na případ před dvěma lety upozornil online deník Aktuálně.cz.

Banka, která od vstupu na tuzemský trh musela používat méně intuitivní doménu sberbankcz.cz (což kromě webu přináší problémy také při mailové komunikaci), nyní konečně může začít používat jednodušší internetovou adresu sberbank.cz.

Spekulantovi nepomohlo ani založení společnosti Sběr baňk s.r.o. se sídlem v Hradci Králové. Firma nevyvíjela žádné další aktivity, doména obsahovala především reklamní odkazy na jiné weby. Například v záložce Služby bylo i dva roky od spuštění webu uvedeno pouze následující sdělení: „Obsah stránky se připravuje. Již brzy bude spuštěn!“ Jeden ze společníků Sběr baňk s.r.o. vlastnil také doménu sberbanka.cz.

Sběr baňk s.r.o. na webu
Sběr baňk s.r.o. na webu | Foto: Aktuálně.cz

Spor o doménu sberbank.cz řešil Rozhodčí soud při Hospodářské a Agrární komoře se specializací právě na doménové spory. „Řízení trvalo zhruba pět měsíců. Jsem rád, že nám rozhodčí soud dal za pravdu. Doménu má vlastnit ten, kdo ji opravdu reálně využívá a reálně pod daným jménem podniká,“ řekl online deníku Aktuálně.cz generální ředitel české Sberbank Vladimír Šolc.

Rozhodnutí je pravomocné, banka je majitelem domény už i podle zápisu v registru domén

Jednodušší doménu sberbank.cz začala banka využívat během pondělí. Dosavadní prezentaci na sberbankcz.cz bude používat souběžně.

Rozhodčí soud konstatoval, že "získáním registrace a užíváním sporného doménového jména žalovaná strana neoprávněně zasáhla do práv k ochranné známce Sberbank". Rozhodce dospěl k závěru, že bance náleží k označení „sberbank“ přednostní právo.

Podle rozhodčího soudu jednal původní majitel domény v rozporu s dobrými mravy hospodářské soutěže. Získal neodůvodněné výhody tím, že využil známosti a dobré pověsti označení „sberbank“ obsaženého v ochranné známce Sberbank, respektive obchodní firmě banky, k vlastnímu prospěchu s cílem přilákat internetové uživatele v postavení průměrných spotřebitelů.

 

Právě se děje

Další zprávy