Šaronova mrtvice: Rána i pro ekonomiku

Adam Junek
5. 1. 2006 20:26
ANALÝZA Izraelský premiér Ariel Šaron bojuje po těžké mozkové mrtvici o život v nemocnici. Jeho choroba už otřásá ekonomikou regionu.

Lékaři: Šaron už se do práce nevrátí

Investovat peníze v rizikových regionech? Proč ne, když v jejich čele stojí silná osobnost, která jim zaručuje určitou stabilitu a tím také výrazný růst tamním trhům.

Přesně tak působil Ariel Šaron v Izraeli. Od jeho nástupu k moci si tamní burzovní index připsal 76 procent. Růst ekonomiky se každoročně hnal k rekordním číslům. Loni to bylo 5,2 procenta. Zahraniční investice jen v minulém roce poskočily vzhůru o 40 procent na 9,2 miliardy dolarů.

Investoři si tak mohli mnout ruce. Až do středy, kdy dostal Šaron už druhou mozkovou mrtvici a musel hned podstoupit operaci. Šekel se zřítil na měsíční minimum. Trhy se z rekordu propadly o více než pět procent.

Šekel půjde ještě níž

A propad může dál pokračovat. Smrt uznávaného vůdce by mohla strhnout kurs šekelu ještě níž. S ním pak budou padat také akcie. Nepůjde však už o rychlý pád, většina investorů už totiž nedoufá, že by se Šaron do politiky vrátil.

Přesto se stále trhy nedostaly na úroveň, která by odpovídala úmrtí premiéra. Někteří ještě stále sázejí na uzdravení a rychlé výdělky při byť krátkodobém posílení trhů, k němuž by došlo, pokud Šaron přežije a zůstane v politice.

Nejhůře na tom budou v případě dalších propadů firmy, které většinu byznysu mají doma. Naopak akcie společností s velkým podílem zahraničních tržeb se nově vzniklé situaci rychle přizpůsobí. Takovým podnikem je třeba největší výrobce generik na světě Teva Pharmaceuticals.

Nejen izraelská ekonomika ale závisí na zdraví jediného muže takto silně. Úzce je s ní provázáno především palestinské hospodářství. Podle analytiků by dokonce trpělo ještě více

 

Právě se děje

Další zprávy