Sardinky s kadmiem. Veterináři nařídili stažení desítek tisíc konzerv

ČTK ČTK
17. 5. 2016 15:19
V Česku se konzervy prodávaly pod značkou Essa. Obsahovaly zvýšené množství kadmia, nepředstavují ale přímou hrozbu pro zdraví. Většina z nich byla ve skladech společnosti, jen 413 z nich se dostalo do tržní sítě.
Sardinky ESSA s kadmiem.
Sardinky ESSA s kadmiem. | Foto: Státní veterinární správa

Praha - Veterinární správa nařídila stažení více než 43 000 konzerv sardinek z Thajska. V Česku se prodávaly pod značkou Essa. Obsahovaly zvýšené množství kadmia, nepředstavují ale přímou hrozbu pro zdraví, sdělil dnes mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal. Většina z nich byla ve skladech společnosti, jen 413 z nich se dostalo do tržní sítě.

Produkt tak bude nyní vrácen do země výroby nebo odstraněn, dovozci hrozí pokuta do milionu korun.

Ve výrobku bylo zvýšené množství kadmia. "Otrava tímto kovovým prvkem se projevuje bolestí hlavy, nevolností či zvracením. K podobným projevům však zpravidla dochází až při mnohonásobném překročení limitů. V tomto případě detekované množství nepředstavuje přímou hrozbu pro zdraví spotřebitelů, nicméně takovouto potravinu nelze uvádět na trh," vysvětlil Pejchal.

Výrobky byly označeny jako Sardinky ve vlastní šťávě, se zemí původu Thajsko, Thailand No. 2026 - On-Green Products Co., Ltd. Další informace na výrobku hovoří o minimální trvanlivosti do 15. ledna 2019.

Správa zjistila, že více než 28 000 konzerv bylo ve firemních skladech v Dolním Újezdě, dalších 14 400 kusů v dalším skladě v Českých Budějovicích. Lidé by případně zakoupené výrobky neměli jíst, mohou je vrátit v místě prodeje.

Naposledy se v ČR stahovaly sardinky se zvýšeným obsahem kadmia od společnosti Hamé. V únoru před nimi varovali také veterináři. "Jde o importní zboží a případ z loňského roku. Šlo o mírné překročení norem a my jsme po tomto zjištění stáhli všechny dané produkty z trhu. Výrobky jsme následně úspěšně reklamovali u jejich dodavatele z Thajska," sdělil tehdy mluvčí firmy Hamé Petr Kopáček.

 

Právě se děje

Další zprávy