Sankce zasáhly Rusko více než EU. Jako první ale ustoupí Unie, říká expert

Tereza Holanová Tereza Holanová
30. 11. 2015 6:32
Ekonomické sankce vůči Rusku zavedla Evropská unie loni v létě kvůli okupaci Krymu a východu Ukrajiny. Přestože Rusko přijalo odvetná opatření, mají vzájemné sankce větší dopad na něj. Důsledky se výrazněji ukážou v budoucnu, zejména proto, že ruské firmy nyní nemohou pořádně investovat. Dopady sankcí na EU nelze přesně hodnotit i kvůli tomu, že je tu plno jiných faktorů. Přesto lze čekat, že sankce dříve zmírní Evropská unie než Rusko. V rozhovoru pro Aktuálně.cz to říká Karel Svoboda z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, který se zaměřuje na ekonomický vývoj Ruska.
EU versus Rusko, ilustrační foto
EU versus Rusko, ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Aktuálně.cz: Pokud jde o vzájemné sankce, doplácí na ně Rusko více než Evropská unie?

Karel Svoboda: Stoprocentně si myslím, že Rusko. Ten bezprostřední efekt není zas až tak velký, největší problém nastane v budoucnosti, až Rusko bude těžit méně ropy než nyní. A bude to velký problém pro všechny. To, že se v současné době do ropného průmyslu neinvestuje, se projeví.

Karel Svoboda
Karel Svoboda | Foto: Fakulta sociálních věd Karlovy univerzity

Vyššími cenami ropy?

Když teď nedochází k vrtání a objevování dalších ložisek, tak v jednu chvíli bude ropy míň. Nemůžu říct, jestli to bude za pět nebo za deset let, ale může se to stát. A nebude to nějaký úmysl Ruska, ale důsledek těch současných neinvestic.

Jak moc by to Evropu zasáhlo? Hrozí další ropná krize, nebo by se ruský nedostatek ropy díky vysoké nabídce ve světě projevil na cenách jen minimálně?

Samozřejmě tu může být vliv amerických břidlic - tam jsou schopni těžit výrazně rychleji, takže to by dopady nejspíše zmírnilo. Ale může se stát, že bude pro Evropu méně ropy a projeví se to na cenách paliv a dalších výrobků.

Pokud jde o sankce týkající se potravin – také u nich platí, že více zasáhly Rusko?

Já si myslím, že ano. Ruské protisankce mi přišly od začátku zvláštní z toho důvodu, že nejvíc ze všeho zasáhly ruské obyvatelstvo. Protože logicky: pokud by ruští výrobci byli schopni vyrábět v takové kvalitě a takovém množství i před tím, tak by to vyráběli, a ne dováželi. A najednou mají vyrábět více a nejsem si jistý, zda na to mají kapacity. Oni vyhlašují takový ten program nahrazení importu ruskou produkcí, ale já jsem k tomu velmi, velmi skeptický. Vím třeba, že u sýrů došlo k radikálnímu poklesu kvality.

Zhruba před rokem se v zahraničním tisku objevily fotky prázdných regálů v ruských obchodech. Máte nějakou zkušenost s tím, jak to tam vypadá teď?

Hladové fronty Rusové rozhodně nestojí, zboží je tam dost, ale v horší kvalitě.

Firmy nemají na investice

Ruské banky nemohou kvůli sankcím v Evropské unii a USA prodávat dluhopisy, které mají delší než třicetidenní splatnost. Jak se jich dotklo toto opatření?

Samozřejmě že vás to zasáhne, jestliže nemáte přístup k penězům nebo je ztížený. I vy pak můžete daleko méně poskytovat úvěry.

Jak to poznají místní lidé, že mají banky méně peněz?

Běžný Rus to nepozná. Že by banky byly v takové krizi, že by se lidé museli bát o své peníze, tak to není. Funguje tam centrální banka, která svými příspěvky ze svých rezerv do značné míry vykrývá. Tamní firmy ale mají problémy, protože jim ruské banky, například na investice, nemohou půjčit. Investice navíc podvazují ještě vysoké úrokové sazby, úvěry jsou příliš drahé.

Zafungovala podle vás v Rusku logika, že za všechny problémy se zdražováním a oslabováním rublu můžou právě sankce?

Sleduji výroky jednotlivých ruských politiků a velmi často tam zaznívá, že sankce mohou za současné hospodářské problémy. Je kouzelné, že na jednu stranu říkají: "Nás sankce vůbec nepostihnou, nám vlastně nic neudělají," a na druhou stranu pak tvrdí: "Sankce nám způsobily ekonomické problémy, my za nic nemůžeme." To je takový paradox.

Zabírá to ve společnosti?

Můžeme se podívat na tamní průzkumy veřejného mínění, i když je samozřejmě otázka, jak moc odpovídají realitě. Rusové si v nich na problémy sice stěžují, ale popularita prezidenta Vladimira Putina neklesá. Nikdo neříká: "Měli jsme se vykašlat na Krym nebo na Donbas nebo na Sýrii."

Dříve couvne nejspíš EU

Čeho Evropa za více než rok a čtvrt vlastně těmi sankcemi dosáhla?

Sama si potvrdila, že je schopná nějak reagovat a že dokáže to opatření nějakou dobu držet, což není úplně málo. Ale vůči Rusku nemohla dosáhnout ničeho. On je problém v tom, že to, co Evropská unie, požaduje, tedy aby Rusko "vrátilo" Ukrajině Krym, podle mě není dosažitelné. Tam Evropa podle mě nedosáhne prakticky ničeho.

Může mít na další držení sankcí vliv i to, že Rusko částečně odvrátilo pozornost od Ukrajiny a zaměřuje se teď spíše na operace v Sýrii?

Pochopitelně. Neříkám, že je to dominantní motiv ruského angažmá v Sýrii, ale Rusko bude říkat: "Máme jednoho společného nepřítele, my bojujeme proti teroristům, vy bojujete proti teroristům, tak jaképak sankce proti nám."

Kdo podle vás tedy ustoupí od sankcí dřív?

Tipoval bych, že je nějakým způsobem zmírní dříve spíše Evropská unie. Ani bych se nedivil, kdyby se jednou v EU stalo, že dva tři státy nezvednou ruku pro prodloužení sankcí a v tichosti se to ztratí. Vy je ani nemusíte aktivně zrušit - stačí, že některé neprodloužíte.

Které sankce by mohly přestat platit?

Co zůstane určitě, budou sankce proti jednotlivým osobám, to nikoho v EU příliš nebolí. Zákaz vyvážet do Ruska vojenský materiál či zboží dvojího určení pravděpodobně taky, uvolněný bude spíše přístup na finanční trhy. Alexej Kudrin (bývalý ruský ministr financí, pozn. red.)to odhadoval na konec roku 2017 až rok 2018, já nemám důvod tomu nevěřit, ale to je pořád věštění z křišťálové koule.

Neumíme rozlišit dopady sankcí od jiných vlivů

Podnikatelé i mnozí politici už v době zavedení sankcí varovali, že omezení obchodu s Ruskem ublíží české ekonomice. Jaké škody jí to zatím způsobilo?

Obecně sankce nemají zase až takový efekt. Samozřejmě že jednotlivé firmy poškozují, ale tady narážíme na problém, že nevíme přesně, za co z toho může oslabení ruské ekonomiky. Nedávno jsem četl, že způsobilo devadesát procent škod a jen deset procent sankce.

Takže v podstatě platí, že vývoz do Ruska by teď klesal i bez sankcí?

Velmi pravděpodobně ano.

A myslíte si, že by se snížil podobně?

To je právě problém, že přesně nevíme. Ale obecně - jestliže v Rusku probíhá krize, tak se utlumuje investiční aktivita a logicky se nenakupuje zboží ze zahraničí. Za posledních devět měsíců, což je taková zajímavost, klesl ruský vzájemný obchod s Čínou o 29 procent a tam přitom není žádné embargo.

Takže různé odhady, například že český export kvůli sankcím klesne o 0,1 procenta, máme brát s rezervou?

Já mám obavy, že vám každý může říct prakticky jakékoliv číslo. Ten, kdo je přímo zainteresovaný na exportu do Ruska, vám samozřejmě bude říkat, že to budou až tři procenta, a ten, kdo ne, bude číslo zase výrazně snižovat.

Předpokládejme, že nějaké následky ale sankce měly. Kdo v tuzemsku utrpěl nejvíce? Potravinářský průmysl?

Nejenom oni, i vývozci strojírenství, zvláště těžkých investičních celků. Ale zde je to, jak říkám, právě spíš kvůli zpomalení Ruska. Situace se navíc podle mě uklidňuje. Výrobci se dokážou víceméně přizpůsobit všemu, pokud se to nemění každý týden.

Například zemědělci si stěžují, že je Evropa kvůli sankcím zaplavena vepřovým masem či mlékem a že je to pro ně likvidační - protože kvůli tomu padají ceny.

Zde si ale zase nejsem úplně jistý, že za to mohou pouze sankce. Tato situace tu panovala už delší dobu, že si výrobci nebo chovatelé prasat stěžovali, že konkurence je velká a výkupní ceny příliš nízké. Sankce k tomu nějakým způsobem přispívají, protože když nějaké odbytiště zmizí, tak se vám navýší množství výrobků doma, ale jak moc, to je otázka.

Vylepšila se komunikace českých politiků, pokud jde o sankce? Loni jste kritizoval, že prezident, premiér a ministr zahraničí vystupují každý s jiným názorem.

Hlavně si myslím, že na sankce si za ten rok a čtvrt už každý tak nějak zvykl. Je to něco, co prostě existuje a jednou za půl roku se prodlouží. Spíš to ale utichá, protože jsou nová témata, v současné době je to migrační krize, kam se zájem přesunul.

 

Právě se děje

Další zprávy