O nového operátora bojují Kellnerovi lidé s Komárkem

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
Aktualizováno 30. 9. 2013 14:15
Místo předpokládané PPF se do aukce přihlásily firmy Revolution Mobile a Tasciane.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Thinkstock

Praha - Do aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě podalo přihlášku pět zájemců. V pondělí před polednem to oznámil Český telekomunikační úřad. A přestože společnost PPF miliardáře Petra Kellnera ráno uvedla, že se do soutěže na čtvrtého operátora nakonec nepřihlásí, je nyní jasné, že úřad má hned dva nové zájemce.

Z údajů uvedených na doručených obálkách vyplývá, že do aukce se přihlásili všichni tři stávající mobilní operátoři a dva nováčci - společnosti Revolution Mobile a Tasciane ze skupiny KKCG.

Pokračovatel po PPF Mobile

Revolution Mobile je přitom pokračovatel společnosti PPF Mobile, s níž skupina PPF původně plánovala do aukce vstoupit. Sama PPF ráno oznámila, že do aukce nejde, protože jí vadí část podmínek, která by jí zakazovala spojit se v příštích patnácti letech s jakýmkoli dalším účastníkem aukce. Na trhu se přitom spekuluje o tom, že PPF má zájem o koupi některého ze tří stávajících operátorů - nejčastěji se ukazovalo na Telefóniku.

PPF ráno zároveň oznámila, že společnost PPF Mobile prodala jejímu dosavadnímu řediteli Tomáši Budníkovi. PPF tak do aukce přímo nevstupuje, ale jde do ní společnost, za níž jsou lidé, kteří pro ni nového mobilního operátora připravovali. V dozorčí radě sedí také Jana Studničková, která spolu s Budníkem PPF Mobile dosud budovala. "Novou" Revolution Mobile nyní podle obchodního rejstříku stoprocentně vlastní Budník.

"Od PPF ti lidé mobilní divizi opravdu koupili. Koupil to skutečně Budník, ostatní mu s tím pomáhají," řekl Aktuálně.cz zdroj dobře informovaný o dění v PPF.

"Zasvětil jsem myšlence vybudování čtvrtého operátora víc než dva roky svého života a nechci se této příležitosti vzdát. Proto jsem před časem odkoupil společnost PPF Mobile Services a nyní s pomocí dalších dvou investorů disponuji dostatečnými prostředky pro účast v aukci. Navíc stále vedu jednání i s dalšími možnými investory," uvedl Budník. Do Revolution Mobile přešlo i zhruba 20 zaměstnanců PPF Mobile Services.

KKCG plánuje synergie se Sazkou

Druhý zájemce, společnost Tasciane, patří do skupiny KKCG miliardáře Karla Komárka. "Investiční skupina KKCG podala oficiální přihlášku a splnila veškeré zákonem stanovené podmínky k účasti v aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE. Žádné bližší informace nebudeme v současné době poskytovat," řekl mluvčí KKCG Daniel Plovajko.

Tasciane naopak podle něj nemá žádné vazby na Natland group, jak tvrdily některé zdroje, kromě toho, že jde o předzaloženou společnost získanou od subjektu, který Natlandu patřil.

Snaha Karla Komárka proniknout mezi mobilní operátory dává logiku i vzhledem k tomu, že KKCG už vlastní novou Sazku. Ta disponuje sítí několika set terminálů, na nichž hodlá v budoucnu nabízet nejen tikety sportky, ale také služby mobilního operátora. To, že síť terminálů využijí k dalšímu retailovému byznysu, přiznávali lidé z KKCG už dříve, v době, kdy Sazku sázkovou kancelář přebírali.

Dražba začne 11. listopadu

„ČTÚ od počátku deklaruje, že cílem aukce je vedle vytvoření podmínek pro vstup čtvrtého operátora s celostátní působností také rozvoj vysokorychlostního mobilního internetu, včetně zlepšení pokrytí díky stanoveným rozvojovým kritériím," říká předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák.

„Aukce kmitočtů má potenciál na příštích 15 let zásadně změnit trh mobilních komunikací při dostatečné infrastrukturní soutěži. V konečném důsledku aukce vytvoří i podmínky pro vyšší kvalitu mobilních služeb," dodává Novák.

Stávající trojici operátorů se podmínky současné aukce nelíbí, především jim vadí vyhrazený prostor pro případného čtvrtého operátora, a budou je soudně napadat. Telefónica už podala žalobu na Městský soud v Praze, T-Mobile podal podnět k Evropské komisi a další kroky zvažuje. Nespokojený je i Vodafone. „Část podmínek aukce však považujeme za protiprávní a diskriminační, a proto jsme před podáním přihlášky podnikli i příslušné právní kroky," říká bez bližších podrobností mluvčí Vodafone Markéta Kuklová.

ČTÚ přesto odklad dalšího průběhu aukce nechystá. „Soudních žalob se nebojíme. Finální návrh je v souladu s legislativou EU i se zákonem o elektronických telekomunikacích," uvedl již dříve předseda úřadu Jaromír Novák.

Obálky s přihláškami do aukce se budou otevírat za účasti notáře, zástupců operátorů a členů výběrové komise v úterý 1. října 2013 od devíti hodin ráno. Komise zkontroluje splnění formálních náležitostí, případně může vyzvat k opravě či doplnění předložených informací. ČTÚ předpokládá, že vlastní proces elektronické aukce začne 11. listopadu 2013.

Češi už nevolají nejdráž

Od příchodu nového operátora si nejen Český telekomunikační úřad sliboval, že vytvoří výrazný tlak na snížení telekomunikačních cen. Stávající operátoři nicméně po neúspěšném konci první aukce omezili budoucímu konkurentovi manévrovací prostor, když výrazně zlevnili především cenu za neomezené volání až k hranici 700 korun.

Operátoři také konečně začali do svých sítí pouštět virtuální operátory. Ti se ovšem, vzhledem k tomu, že podmínky stále diktují „velcí" operátoři, dostanou jen do segmentu spotřebitelů s měsíční útratou v řádech několika málo stokorun. Další „průlom" by kromě aukce měla přinést také stále odkládaná analýza trhu, na které ČTÚ pracuje.

I tak ale Česko už nepatří v cenách mobilního volání mezi nejdražší země. Díky zlevněným neomezeným tarifům se ČR letos z posledních příček posunula k průměru zemí OECD. Vyplývá to z analýzy společnosti Strategy Analytics, kterou v půlce září zveřejnil Český telekomunikační úřad.

Ve všech spotřebních koších se pozice České republiky podle ČTÚ pohybuje na průměru srovnávaných zemí či v první, tedy levnější polovině těchto zemí. Měřeno kurzem podle parity kupní síly jsou výsledky ČR o několik pozic horší. I tam se relativní postavení tarifů tuzemských operátorů zlepšilo.

"Celkově tak letošní změny ve struktuře a parametrech maloobchodních služeb přinesly koncovým uživatelům jednoznačný přínos v podobě nižších cen u všech srovnávaných spotřebních košů," uvedl předseda ČTÚ Jaromír Novák. Právě vysoké ceny volání ještě v minulém roce kritizovali zákazníci a následně i politici.

Posun v žebříčcích se projevil zejména u více volajících zákazníků. U koše se spotřebou 900 hovorů měsíčně Česko v přepočtu nominálním kurzem dolaru poskočilo z 27. na 11. místo. Z evropských zemí překonalo například Lucembursko, Slovinsko, Slovensko, Německo nebo Irsko. V přepočtu podle parity kupní síly se ČR posunula o deset míst na 20. pozici.

U koše zahrnujícího 300 hovorů se země posunula z 31. na 17. pozici, respektive z 33. na 27. příčku při přepočtu podle parity kupní síly.

 

Právě se děje

Další zprávy