První dojmy: Samsung Galaxy S8 je nádherný telefon. Uvnitř skrývá počítač s Microsoft Office

Otakar Schön
Aktualizováno 29. 3. 2017 20:45
Nový telefon vypadá naživo ještě lépe než na fotkách, píše přímo z místa oficiální premiéry náš redaktor. Hlavní zbraní Samsungu je neotřelý design a kompaktní tvary v kontrastu s obří obrazovkou. Jemný displej využije hlavně virtuální realita ve spojení s novou kamerkou Gear 360.
Samsung Galaxy S8.
Samsung Galaxy S8. | Foto: Otakar Schön

Londýn (od našeho zpravodaje) - Odpoledne bez překvapení, ale přesto s mírně spadlou bradou. Představení telefonu Samsung Galaxy S8 a S8+ ovlivnily úniky informací, ale možnost osobně se seznámit s telefonem téměř bez rámečků stála za to. Galaxy S8 není revoluční telefon, ale téměř neexistující rámečky ve spojení se špičkovým displejem zaujmou na první pohled.

Premiéra Samsung Galaxy S8
Premiéra Samsung Galaxy S8 | Foto: Reuters

Menší telefon s úhlopříčkou 5,8 palce (14,7 cm) a rozlišením 2960 x 1440 bodů je výrazně kompaktnější než dnes už standardní mobily s úhlopříčkou 5,5" a model s větším 6,2" displejem je pak výrazně menší než 6" phablety. Kompaktní rozměry a čistší design vyniknou i ve srovnání s LG G6, prvním "protáhlým" telefonem s Androidem.

Vyšší  displej se už dříve osvědčil Applu, ve větším provedení je ještě zajímavější. Hlavně je v kontrastu se širokoúhlými počítačovými monitory, které jsou skvělé na hry nebo video, ale na prohlížení webu nebo dokumentů se tolik nehodí. Mobilní telefon s "dlouhou" obrazovkou je v mobilním světě lepší. Stejně tak na protáhlém displeji lépe vypadají dvě aplikace spuštěné najednou.

Samsung Galaxy S8+
Samsung Galaxy S8+ | Foto: Reuters

Zmenšení vnějších rozměrů má i jednu výraznou oběť. Pro Samsung typické tlačítko s integrovanou čtečkou otisků prstů zmizelo z čelního panelu. Čtečka se přesunula na záda, mírně neprakticky nikoliv doprostřed, ale vedle fotoaparátu.

Z ergonomického pohledu to není úplně šťastné, většina majitelé GS8 bude první dny sahat na čočku fotoaparátu, ale časem si nejspíše zvyknou. Nebo budou používat alternativu - rozpoznávání oční duhovky uživatele, které na Galaxy S8 funguje rychleji než u Lumií svého času, není ani nutné zvedat telefon do úrovně očí.         

Pokud přemýšlíte o tom, jakou barvu vybrat, tak rada je jednoduchá - pokud to půjde, berte buď černou, která eliminuje jakýkoliv náznak rámečků ve vypnutém stavu, nebo modrou, která vypadá podobně skvěle jako výrazně barevné varianty Galaxy S6 a S7. V Česku ale bude modrá verze dostupná pouze na Alza.cz nebo ve značkových obchodech Samsung.

OLED ještě lepší než dříve

Radost udělá Samsung také lidem, kterým zahnuté displeje u S6 a S7 Edge vadily. Stejně jako u televizorů si Samsung konečně připustil, že zahnutý displej je jen designová záležitost, a nesnaží se tvářit, že přináší nějaké vylepšené funkce. Díky tomu je u Galaxy S8 i S8 Plus zahnutí decentnější, podobně jako u Note 7. To mimo jiné znamená, že se na hranách méně láme světlo a používání telefonu na světle je příjemnější.

Kamera Samsung Gear 360
Kamera Samsung Gear 360 | Foto: Reuters

Samotné OLED panely jsou fantastické, Samsung vyrábí nejlepší displeje pro telefony už dva roky v řadě, letos bude třetí. Podle očekávání totiž firma přidala podporu HDR videa s certifikací podobnou těm, které dostávají televizory třídy UltraHD Premium. Samsung ale není první, kdo ukázal HDR video na telefonu, prvenství v tomto případě patří LG G6 s LCD panelem.

Obecně je dojem z Galaxy S8 vynikající. Samsung umí dělat krásné telefony a od loňského roku dělá telefony, které působí velmi svižně. Galaxy S8 působí ještě rychleji, ale rozdíly mezi loňským a letošním modelem v pocitu z krátkého používání nejsou nijak markantní. Dojem dělá displej a celkový design zařízení. Stojí ale za zmínku, že se skleněná záda telefonu snadno upatlají. To se ovšem dalo čekat, lesklé sklo nad tmavým povrchem se nemůže chovat jinak.

Zákazníky v USA nebo Velké Británii možná osloví i inteligentní asistent Bixby, za nímž stojí původní autor Siri. Podle toho, co Samsung ukázal, má Bixby kompletně nahradit asistenta zabudovaného do Androidu 7.0. V češtině ale máme smůlu, stejně jako se Siri, Cortanou nebo Google Assistantem. Samsung slibuje i propojení s chytrými spotřebiči z vlastní nabídky, přes telefon tak půjde ovládat třeba robotický vysavač. O komunikaci se postará aplikace v telefonu a chytrý domácí router od Samsungu.

Vnitřnosti jen na okraj

Samsung odložil vydání Galaxy S8 primárně kvůli pomalejší výrobě nových procesorů. Galaxy S8 a S8 plus totiž využije novou generaci čipů vyráběných 10nm technologií, s níž Samsung teprve začíná. Jako obvykle bude Samsung používat dva různé čipy - vlastní Exynos a nový Snapdragon 835, který ovšem také vzniká v továrnách Samsungu. Exynos, který bude v telefonech prodávaných v Česku, slibuje zvýšení výkonu hlavně v případě grafického čipu, a to až o pětinu.

Nová generace procesoru, jehož výkon i další vlastnosti jsme zatím neměli možnost pořádně otestovat, je jediným zajímavým prvkem výbavy, a to pouze pro geeky. Většina lidí už přestává vnímat rozdíl mezi špičkovým a dobrým procesorem a technické parametry, někdy ke své škodě nesleduje. Galaxy S8 je v tom bude ještě podporovat. Nemá totiž nic, co by vybočovalo z řady nebo bořilo zavedené pořádky.

To neznamená, že by Samsung zklamal. Čtyři GB operační paměti a 64GB úložiště je pro letošek standard, kterému nelze nic vyčítat. Nechybí ani odolnost vůči vodě a prachu nebo podpora paměťových karet. A ano, Galaxy S8 má klasický sluchátkový konektor. V balení jsou dokonce kvalitní sluchátka in-ear, konstrukce naladěná společností AKG, nikoliv kopie Apple EarPods.

Fotoaparát v GS8 je v podstatě stejný jako v GS7, tedy špičkový. Změnil se hlavně přední snímač s chytrým ostřením na obličeje. Samsung ladil i softwarové zpracování obrazu, které by mělo zachovat o něco více detailů. Ve špatných světelných podmínkách fotí Galaxy S7 stále velmi dobře a jediný potenciálně lepší telefon, Google Pixel, v Česku není dostupný.

Vysoký výkon telefonu chce Samsung zužitkovat ve spojení s dokovací stanicí Dex, která po připojení monitoru, klávesnice a myši promění Galaxy S8 v jednoduchý počítač s aplikacemi Microsoft Office. Samsung nabídne také možnost vzdáleného přístupu k počítačům s Windows prostřednictvím standardních technologií, jako je WMVare nebo Citrix.

Jako odlišující prvek to bude zajímavé, zvláště ve spojení s připravovaným Androidem O, který slibuje lepší podporu pro ovládání myší a klávesnicí. S hodnocením reálného přínosu ale budeme muset počkat na detailnější seznámení a reálnou možnost Galaxy S8 použít jako náhradu počítače. To v Londýně dost dobře nešlo. Alespoň se máme na co těšit, až Samsung doveze první telefony do Česka. 

Těšit se mohou i případní zájemci - ceny jsou totiž solidní. Menší model, který je v podstatě nástupcem loňské Galaxy S7 Edge, stojí 22 tisíc korun, o šest stovek méně, než kolik stála GS7 Edge. Větší model bude stát 25 tisíc, ale podle mě působí základní menší varianta lépe a lépe se drží.

Pokud ale chcete srovnávat Galaxy S8 s plochou verzí Galaxy S7, pak Samsung přináší zdražení o dva tisíce korun. Prodávat se oficiálně začne 28. dubna, ale pokud si ho předobjednáte, dostanete ho už o osm dní dříve.

 

Právě se děje

Další zprávy