Farmáře děsí šíření ničivého viru. Znetvořuje rajčata a papriky, jsou pak neprodejné

ČTK ČTK
Aktualizováno 6. 2. 2020 8:43
Francouzská rajčata, papriky a chilli papričky ohrožuje ničivý virus, varovala francouzská agentura pro bezpečnost potravin Anses. Po napadení se na listech objevují hnědé a žluté skvrny a povrch plodu zdrsní, takže se zelenina stává neprodejnou, třebaže pro člověka nepředstavuje riziko.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ahold Slovakia

Nákaza už zasáhla další evropské země - Španělsko, Itálii, Nizozemsko, Řecko a Británii. Šíří se i Tureckem, Spojenými státy a Čínou, píše na svém webu deník Le Figaro.

Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) se snadno přenáší nakaženými semeny, rostlinami a plody i běžným kontaktem, pro člověka je ale neškodný.

Podle Anses dokáže dlouho přežívat, aniž by ztratil schopnost nákazu dál šířit. Proti té zatím neexistuje protilátka. Agentura postiženým pěstitelům doporučuje, aby nemocné rostliny spálili a k výsadbě nakupovali pouze certifikovaná semena ze zemí pokud možno nezasažených nákazou.

Virus se objevil v roce 2014 na Blízkém východě. Do Evropy se rozšířil o čtyři roky později, píše Le Figaro.

České úřady loni vydaly pokyn k ochraně proti zavlékání a rozšiřování ToBRFV. V důvodové zprávě k příslušnému říjnovému nařízení Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského se mimo jiné uvádí, že rozšíření viru by mělo "nepřijatelné hospodářské, environmentální a sociální dopady".

 

Právě se děje

Další zprávy