Ryanair odvrátil hrozící vánoční stávky. Německým kopilotům zvedne mzdy o sto procent

ČTK ČTK
4. 12. 2018 13:12
Největší evropské nízkonákladové aerolinky Ryanair uzavřely s německými piloty dohodu o platech a odměnách, vánoční stávky jako loni tedy letos nehrozí. Hlavní odborový svaz pilotů Vereinigung Cockpit (VC) v úterý uvedl, že do března obě strany podepíšou kompletní kolektivní smlouvu a do té doby se žádné stávky konat nebudou.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Irský letecký dopravce letos čelil vlně stávek napříč Evropou, ale v uplynulých týdnech v jednáních s odbory pokročil. S odborovými organizacemi sdružujícími německý posádkový personál se dohodl minulý měsíc.

Všichni piloti, kteří mají základnu v Německu, dostanou pracovní smlouvy podle německého, nikoli podle irského práva, uvádí svaz VC ve svém dnešním sdělení. Německo bylo poslední velkou zemí, kde dosud Ryanairu smlouva s piloty chyběla.

V zemi létá pro Ryanair asi 400 pilotů. Před zhruba rokem stávkovali poprvé a práci pak v průběhu roku přerušili ještě dvakrát. Podle dohody s vedením by se jim nyní měla podstatně navýšit základní složka platu na úkor variabilní části.

Mladým kopilotům se tak roční fixní plat zdvojnásobí na 50 000 eur (1,3 milionu korun) a kapitáni si polepší o 33 procent na 100 000 eur ročně (2,6 milionu korun). Mírně se jim zvedne i celková mzda a dohodnuta byla i další navýšení v průběhu roku, cituje z podkladů tarifní komise agentura DPA.

Letadla společnosti Ryanair využívají více než 215 letišť v 37 zemích včetně České republiky. Celkově vysoce zisková firma zaměstnává podle vlastních údajů 14.500 lidí. Ve finančním roce 2017 až 2018 měli Irové z utržených 7,15 miliardy eur (asi 185 miliard korun) zisk 1,45 miliardy eur (zhruba 38 miliard korun).

 

Právě se děje

Další zprávy