RWE zastavila prodej zásobníků plynu v Česku. Zůstal jen jediný zájemce

ČTK ČTK
24. 6. 2022 9:28
Německá společnost RWE pozastavila prodej zásobníků plynu v České republice. Po odstoupení polostátní společnosti ČEZ zůstal jako zájemce už pouze Energetický a průmyslový holding (EPH) miliardáře Daniela Křetínského. Uvedly to dnešní Hospodářské noviny (HN). Termín pro podání nabídek měl vypršet ve čtvrtek.
Foto: Vojtěch Marek

RWE zahájila prodej zásobníků před týdnem. Nejprve uvedla, že obdržela příznivou zpětnou vazbu od potenciálních zájemců z Evropy. Podle HN ale nakonec nabídku vedle ČEZ nepodala ani maďarská státní společnost MVM a skupina KKCG miliardáře Karla Komárka. "Soutěž byla pozastavena a čeká se, co bude dál," řekl zdroj deníku.

Podle jednatele poradenské společnosti ENA Jiřího Gavora je stornování prodeje logickým krokem v situaci, kdy zůstal jediný zájemce. "Skupina EPH je známá, že se specializuje na akvizice za nízké ceny. Nikdy nekupovala draho, spíše naopak," řekl Gavor deníku. RWE ani EPH jednání oficiálně nekomentovaly.

Šest zásobníků patří dceřiné firmě RWE Gas Storage CZ, která je největším provozovatelem plynových zásobníků v Česku. Zásobníky pojmou 2,7 miliardy metrů krychlových plynu, což odpovídá spotřebě České republiky za dva zimní měsíce.

Německý list Handelsblatt v prosinci s odvoláním na informované zdroje uvedl, že RWE z prodeje očekává zisk asi 500 milionů eur (12,3 miliardy Kč). Podle listu by zásobníky mohly být zajímavou investicí především pro firmy, které zemní plyn nakoupený za nižší cenu skladují, aby ho pak při zvýšení ceny prodávaly dál. Konkrétně zmínil třeba rakouskou OMV, německý Wintershall a český ČEZ.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) již dříve uvedl, že stát se myšlenkou vlastnictví zásobníků zabývá. Jednalo by se podle něj o strategickou investici, otázka ale je, do jaké míry je vlastnictví vhodné. Stát by jako majitel mohl kapacitou v zásobníku stejně disponovat pouze tak, že by ji pronajímal obchodníkům. Stát má i jiné mimořádné nástroje, jak by si mohl kapacitu zabezpečit, uvedl ministr.

Zásobníky plynu v ČR jsou nyní naplněné zhruba z 56 procent, vyplývá z dat organizace Gas Infrastructure Europe (GIE), sdružující evropské provozovatele plynárenských infrastruktur. Před zimou musí být kvůli Síkelovu mimořádnému opatření naplněné nejméně z 80 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy