Růst mezd roztáčí spirálu, ekonomice hrozí problémy. Stát by měl podpořit menší podniky, říká ekonom

Iva Špačková Iva Špačková
8. 3. 2018 7:11
České ekonomice se nebývale daří a hned tak to neskončí. Po roce 2020 však může začít čelit vážnějším problémům. Analýza ČSOB totiž ukazuje, že se hospodářství přehřívá. Je proto třeba najít cestu, jak tento stav regulovat tak, aby se nestal hrozbou, nýbrž výzvou, z které bude hospodářství dále růst.
Foto: ČSOB

Signály přehřívání ekonomiky

Čísla v grafu jsou pro českou ekonomiku velmi příznivá. Zaměstnanost i počet volných míst vykazují rekordy. Jsou však už tak vysoká, že zároveň signalizují své limity, které nejde dlouho držet a začnou slábnout:

  • Rekordní zaměstnanost: Téměř 5,2 milionu ekonomicky aktivních lidí z celkového počtu obyvatel 10,6 milionu je historicky tak dobrý výsledek, že už ho nejde dramaticky zlepšovat. Prostor sice zbývá u částečných úvazků například maminek či tatínků na mateřské či rodičovské dovolené nebo u penzistů a invalidů, ale protože se nepodaří nabídnout práci všem lidem z těchto skupin, celková čísla zaměstnanosti už dramaticky nevzrostou.
  • Rekordní počet volných míst: Počty volných míst, o kterých podniky hlásí úřadům práce, že je potřebují obsadit, zaznamenávají každý měsíc rekord. Nyní se však už téměř blíží počtu nezaměstnaných. V lednu hledaly firmy téměř 231 tisíc pracovníků, počet uchazečů o práci přesahoval ke stejnému datu 289 tisíc. Počet volných míst ku počtu nezaměstnaných se tak blíží poměru 1:1, při kterém je jasné, že už se tyto dvě skupiny (registrovaní nezaměstnaní a potřebná místa) míjejí a nejde mezi nimi najít uspokojivý průnik.
 

Právě se děje

Další zprávy