Česká ekonomika začíná zaostávat za sousedy. Růst zpomaluje, firmy už neinvestují

ČTK ČTK
14. 11. 2018 9:30
Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí zpomalila meziroční růst na 2,3 procenta, oproti předchozímu čtvrtletí stoupl hrubý domácí produkt o 0,4 procenta. V prvním odhadu to dnes uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: iStock

Ve druhém čtvrtletí česká ekonomika vykázala podle zpřesněného říjnového odhadu meziroční růst o 2,4 procenta, mezičtvrtletně vzrostla o 0,7 procenta. Analytici ve 3. čtvrtletí počítali s růstem meziročně o 2,5 procenta a mezičtvrtletně 0,7 procenta.

"K růstu hrubého domácího produktu nejvíce přispěly shodně výdaje na konečnou spotřebu domácností a vládních institucí. Na přírůstku hrubé přidané hodnoty se nejvíce podílela odvětví stavebnictví, obchodu a dopravy," uvedl vedoucí oddělení čtvrtletních odhadů ČSÚ Jan Benedikt. Nižší však byly investice firem. 

Podle ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy Česko ve třetím čtvrtletí velmi pravděpodobně zaostane za dalšími zeměmi Visegrádské skupiny. "Podle mediánového odhadu trhu poroste nejrychleji Polsko, tempem 4,7 procenta, dále pak Maďarsko, jež vykáže růst 4,3, a na třetím místě skončí Slovensko s růstem 3,9 procenta," uvedl Kovanda.

Za celý letošní rok podle něj poroste česká ekonomika tempem rovných tří procent. 

"Je zřejmé, že česká ekonomika evidentně zpomaluje, a tím pádem dochází i k nižšímu růstu produktivity práce. A právě rozevírající se nůžky mezi stále rychlým růstem mezd a zpomalující produktivitou práce budou hrát v české ekonomice během nadcházejících čtvrtletí stále významnější roli," řekl analytik Akcenty Miroslav Novák.

 

Právě se děje

Další zprávy