Růst britské ekonomiky je nejslabší od roku 2009. Stojí za ním brexit i vysoké ceny ropy

ČTK ČTK
18. 6. 2018 8:41
Britská centrální banka předpokládá, že po slabším startu se hospodářství zotaví a HDP za celý rok 2018 stoupne o 1,4 procenta.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Londýn - Kvůli nejistotám spojeným s odchodem Británie z Evropské unie, vyšším cenám ropy a obavám z obchodní války britská ekonomika zřejmě letos vykáže nejpomalejší růst od roku 2009. Uvedla to v pondělí Britská obchodní komora (BCC). Zvýšení hrubého domácího produktu (HDP) v letošním roce předpovídá na 1,3 procenta, v příštím roce pak na 1,4 procenta.

"Pokud se předpověď vyplní, Británie v tomto kalendářním roce zaznamená nejslabší hospodářský růst od roku 2009, kdy se potýkala s globální finanční krizí," uvedla BCC. Prognózy pro letošní i příští rok snížila z minulého odhadu o 0,1 procentního bodu.

Na konci loňského roku byla britská ekonomika v rámci skupiny sedmi předních ekonomik G7 nejpomalejší a v prvních třech měsících 2018 vzrostla meziročně jen o 1,2 procenta, což je nejméně od roku 2012.

Britská centrální banka předpokládá, že po slabším startu se hospodářství zotaví a HDP za celý rok 2018 stoupne o 1,4 procenta, v roce 2019, po brexitu, pak o 1,7 procenta. BCC však soudí, že za slabší letošní start může víc než jen nezvykle chladné počasí a že vývoj ekonomiky není pro banku důvodem ke zvýšení úrokových sazeb, jak od ní většina ekonomů očekává v srpnu.

BCC apeluje na vládu, aby se soustředila na domácí podnikatelské prostředí a podnikla kroky k omezení nejistot, s nimiž se firmy potýkají. Jen kvůli brexitu se podle odhadu BCC podnikatelské investice mezi lety 2017 a 2018 sníží o polovinu. Růst sektoru služeb, který tvoří 80 procent ekonomiky, komora odhaduje na 1,2 procenta, což je nejnižší úroveň od roku 2010, uvedl zpravodajský server BBC.

 

Právě se děje

Další zprávy