Rusové kupují další banku v Česku. Majitele mění Zuno

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 24. 9. 2015 16:13
Prodej Zuno ještě podléhá schválení regulačními orgány. Nový majitel hodlá do banky investovat. Banka bude dále působit pod značkou Zuno a se stejným managementem.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Zuno Bank

Praha - Internetovou banku Zuno, která působí v Česku a na Slovensku, získal od rakouské Raiffeisen Bank International ABH Holding (ABHH). "Smlouva o prodeji byla podepsána," řekl mluvčí banky Vladimír Michna.

Prodej Zuno ještě podléhá schválení regulačními orgány. Nový majitel hodlá do banky investovat. Banka bude dále působit pod značkou Zuno a se stejným managementem.

Změna vlastnictví Zuno nebude mít podle Michny žádný vliv na její klienty v Česku a na Slovensku. Jejich vklady budou dál chráněné podle rakouského zákona o ochraně vkladů, když centrála banky zůstane ve Vídni.

"Změna majitele nám umožní posilnění a růst našeho podnikání na Slovensku a v České republice, tedy na trzích, na které se budeme nadále naplno zaměřovat," uvedl generální ředitel banky Oyvind Oanes.

"Plánujeme podporovat Zuno v růstu jeho klientské základny napříč zeměmi. Věříme, že má má silný potenciál k růstu jak nabízených produktů, tak v geografickém dosahu dalších evropských trhů. Jsme zavázáni investovat nový kapitál do Zuno, aby se mohla posunout dopředu," dodal předseda představenstva Alfa Banking Group (dceřinná společnost ABHH) Petr Aven.

Skupina Raiffeisen zahájila prodej Zuno Bank na začátku roku 2015, o možném prodeji se ale mluvilo již zhruba od poloviny roky 2013. Zuno je i po více jak čtyřech letech stále ztrátové, když se mu nedaří prodávat úvěry. V Česku má banka zhruba 150 tisíc klientů.

Další nákup Rusů

ABHH, soukromé konsorcium podniků se sídlem v Lucembursku, je mateřským konsorciem pro Alfa Banking Group. Ta se angažuje v bankovních a finančních službách v Nizozemsku, Velké Británii, Rusku, na Ukrajině, v Bělorusku a na Kypru.

V prosinci 2014 představovala konsolidovaná aktiva skupiny 47,5 miliardy dolarů. Alfa Group ovládají miliardáři Michail Fridman a German Chan. Fridman patří k nejbohatším ruským oligarchům.

Zuno Bank se tak stane třetí bankou, kterou ovládnou ruské firmy. V roce 2013 vstoupila na český trh Sberbank ovládaná přímo Kremlem, když o rok dříve koupila mezinárodní část rakouské banky Volksbank, která působila i v Česku.

V roce 2014 pak německá banka LBBW prodala svou českou část ruskému finančníkovi Igoru Kimovi. Banka nyní v Česku působí pod názvem Expobank a zaměřuje se na privátní klientelu.

 

Právě se děje

Další zprávy