Rusnok o bytech OKD: Mimořádná doba žádá mimořádné akce

Ekonomika Ekonomika
25. 9. 2013 15:06
Premiér v demisi Jiří Rusnok se pochvalně vyjádřil o návrhu prezidenta Miloše Zemana.
Byty OKD
Byty OKD | Foto: Martin Netočný

Praha - Premiér v demisi Jiří Rusnok se pochvalně vyjádřil o návrhu prezidenta Miloše Zemana, aby převodem bytů společnosti RPG Byty na Moravskoslezský kraj získal hlavní akcionář OKD peníze na prodloužení provozu na Dole Paskov. Takovýto postup přitom znemožňuje privatizační smlouva z roku 2004.

Doba je mimořádná, situace firmy (OKD - pozn. red.) je mimořádná, takže takový musí být i přístup k řešení problému, uvedl Rusnok po jednání vlády, která se opět situací OKD a celého moravskoslezského regionu zabývala.

Prezident Zeman už v úterý řekl, že společnost RPG Byty by měla prodat více než 40 tisíc bytů, jež získala z původní těžební skupiny OKD. Skupina BXR, do níž RPG Byty patří, by výtěžkem mohla financovat útlumovou těžbu v dole Paskov.

"Navrhl jsem, aby společnost tento bytový fond, který získala poněkud podivným způsobem, odstoupila například Moravskoslezskému kraji a aby z výnosů tohoto fondu byl financován onen útlumový program do roku 2016," řekl doslova Zeman.

Své stanovisko k Zemanovu návrhu zveřejnila také společnost RPG Byty. "RPG Byty byla po sedm let nezávislou a samostatně řízenou společností vedle NWR a OKD a tak to také zůstane. RPG Byty nemá žádnou povinnost podporovat těžební aktivity NWR či OKD," uvedla v hlášení pro irskou burzu.

Zemanovo řešení zapovídá privatizační smlouva - podle ní majitel nesmí byty prodat bez toho, aby je předtím nabídl za privatizační cenu (v průměru 40 000 korun za jeden byt) jejich nájemníkům. Prodej navíc není možný ani z čistě praktického hlediska. Společnost RPG Byty totiž byty ručí za desetimiliardovou půjčku, kterou si prostřednictvím dluhopisů vzala u investorů letos na jaře.

Tržní cena majetku RPG Byty se odhaduje na 20 miliard korun.

Firma New World Resources (NWR), které patří OKD, minulý týden oznámila, že kvůli nerentabilní těžbě zavře ke konci roku 2014 důl Paskov. Představitelé společnosti OKD kvůli tomu v úterý jednali se Zemanem, s premiérem v demisi Jiřím Rusnokem a ministrem průmyslu a obchodu Jiřím Ciencialou.

Schůzka byla začátkem delšího jednání, které nyní bude pokračovat. Generální ředitel Ján Fabián OKD České televizi řekl, že žádné konkrétní výsledky z jednání zatím nevzešly.

Pozn. red.: Největším akcionářem OKD je nepřímo Zdeněk Bakala. Ten zároveň majetkově ovládá společnost Centrum Holdings, vydavatele online deníku Aktuálně.cz

 

Právě se děje

Další zprávy