Ruských turistů přijelo do Česka o sedminu méně než loni

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
7. 11. 2014 9:58
Nejpočetnější skupinou zahraničních turistů jsou Němci, Rusové zůstávají druzí, spočítal Český statistický úřad.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Do Česka přijelo ve třetím čtvrtletí letošního roku oproti loňsku opět více turistů, nárůst navíc mírně zrychlil. Hostů v ubytovacích zařízeních přibylo o dvě procenta, v předchozím čtvrtletí činil meziroční nárůst 1,8 procenta.

Nejvíc přitom přijelo Němců, naopak výrazně ubylo Rusů. Oznámil to dnes Český statistický úřad.

Hotelům se daří lépe, po kempech poptávka klesá

Do hromadných ubytovacích zařízení dorazilo ve 3. čtvrtletí celkem 5,4 milionu hostů. Výrazně přibylo zahraničních turistů, a to o 4,2 procenta. Počet tuzemských návštěvníků zůstal na podobné úrovni jako loni.

Zvýšený zájem hostů zaznamenaly především hotely, u kterých narostl počet zákazníků o 3,4 procenta, kdežto do penzionů přijel stejný počet lidí jako v loňském roce, a kempy dokonce vykázaly mírné snížení poptávky - o 0,3 procenta.

Méně Rusů? Sankce i vnitřní problémy

Největší podíl hostů z ciziny tvořili tradičně občané Spolkové republiky Německo, kterých se v Česku ubytovalo 452 000, o 2,6 procenta více než za stejné období loni. Druhou nejpočetnější skupinou zůstávají hosté z Ruska, kterých bylo 180 000. Meziročně ale ruských turistů výrazně ubylo, a to o 13,6 procenta.
    
Za celých devět měsíců letošního roku se počet ubytovaných turistů z Ruska snížil o 56 000, tedy o 9,3 procenta. Důvody snížení Český statistický úřad nekomentoval. Média ale informují o problémech ruského cestovního ruchu, které mohou souviset s ukrajinskou krizí, oslabující ruskou ekonomikou i rublem.

V Rusku krachují cestovky

Rusko přitom zápolí s hromadnými krachy cestovních kanceláří. Desítky tisíc klientů byly evakuovány ze zahraničí. Televize NTV již dříve citovala mluvčí Ruské turistické asociace Irinu Tjurinovou, podle níž úpadek turistického byznysu v Rusku poškodil od poloviny července do konce září kolem 130 000 klientů cestovních kanceláří.

V Petrohradě, Moskvě či v Novosibirsku zkrachovaly firmy, jež patřily mezi nejstarší a byly považovány za spolehlivé operátory cestovního ruchu. Policie řadu z nich vyšetřuje kvůli machinacím.

 

Právě se děje

Další zprávy