Rubl padá s ropou. K dolaru klesl na nové historické minimum

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 20. 1. 2016 16:20
Ruská měna dnes překonala dosavadní rekord z prosince roku 2014, její ztráty prohlubují nízké ceny ropy ve světě. Generální ředitel ruské ropné společnosti Lukoil Vagit Alekperov dnes na ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu prohlásil, že produkce ropy v Rusku se letos poprvé za mnoho let sníží. Ropné firmy totiž v reakci na dramatický pokles cen suroviny na světových trzích omezují těžbu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Moskva - Rubl dnes vůči dolaru klesl na historické dno. Ruská měna oslabila vůči americkému dolaru o tři procenta na rekordních 81,07 rublu za dolar. Překonala tak dosavadní rekord z prosince roku 2014, kdy její hodnota dosáhla 80,1 rublu za dolar. Proti euru oslabila stejným tempem na 88,44 RUB. Ztráty ruské měny prohlubují nízké ceny ropy ve světě.

Ty od poloviny roku 2014 kvůli nadbytečným dodávkám na trh spadly o více než 70 procent a minulý týden se poprvé za 12 let dostaly pod 30 dolarů za barel. Nyní se cena pohybuje kolem 28 dolarů. "Pokud ropa zlevní na 25 dolarů, rubl by mohl dosáhnout hodnoty 83 za dolar," řekl peněžní manažer společnosti Kapital Asset Management Vadim Bit-Avragim.

Levná ropa představuje pro Rusko vážný problém, protože prodej ropy a zemního plynu tvoří více než polovinu příjmů státního rozpočtu.

Generální ředitel ruské ropné společnosti Lukoil Vagit Alekperov dnes na ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu prohlásil, že produkce ropy v Rusku se letos poprvé za mnoho let sníží, ropné firmy totiž v reakci na dramatický pokles cen suroviny na světových trzích omezují těžbu.

Těžba by se mohla snížit o dvě až tři procenta, řekl šéf Lukoilu. Pokles by ale mohl být i výraznější, pokud by ruská vláda přikročila ke zvýšení daní, o kterém nyní uvažuje. "Odvětví těžby ropy se dnes nachází blízko hranice přežití," řekl Alekperov v rozhovoru s Reuters Television. Lukoil je největším soukromým těžařem ropy v Rusku.

Alekperov očekává, že se ceny ropy budou v blízkosti 30 dolarů pohybovat i po zbytek prvního čtvrtletí. Za celý tento rok však počítá s průměrnou cenou 50 dolarů za barel.

Náměstek ruského ministra financí Maxim Oreškin už minulý týden upozornil, že nízké ceny ropy mohou vést k uzavření některých těžařských aktivit v Rusku.

 

Právě se děje

Další zprávy