Ruský plyn vypustit nelze. Přišlo by zdražení, říká Prouza

ČTK ČTK
8. 10. 2014 13:22
I když Česko pracuje na snížení energetické závislosti na Rusku, ekonomické tlaky jsou jasné. Ruský plyn je podstatně levnější.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Pokud by se Česko zbavilo energetické závislosti na Rusku a odebíralo plyn z jiných zdrojů, jeho cena by byla o třetinu vyšší. Na konferenci Dopady sankčních opatření v rámci cyklu Energetická bezpečnost to řekl státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

Tomáš Prouza
Tomáš Prouza | Foto: Ludvík Hradilek

"Česká republika se snaží podporovat investice k lepšímu propojení naší plynové soustavy na sever do Polska," uvedl Prouza. Energetický regulační úřad podle něj tráví hodně času diskusí o schválení plánovaného plynovodu Stork 2 mezi Polskem a Českem. Ten by měl navázat na budovaný terminál na zkapalněný zemní plyn (LNG) v polském přístavu Świnoujście, tak aby Česko případně dokázalo dopravit z Polska katarský zemní plyn, uvedl Prouza.

Zároveň se vedou jednání o propojení české a rakouské plynové soustavy, protože další LNG terminál buduje Chorvatsko na ostrově Krk. "Pokud by se obě stavby dobudovaly, tak budeme v situaci, kdy dokážeme plyn z jiné zdrojové oblasti dostat, ať už ze severu, či jihu," dodal Prouza.

Otázkou ovšem je, kolik tento alternativní plyn bude stát. "Chleba se bude lámat na ceně," dodal tajemník. Katarský i americký plyn jsou o třetinu i více dražší než plyn z Ruska. "Dokud bude Rusko ochotno dodávat, tak budeme v situaci, kdy ten ekonomický tlak bude na odebírání plynu z Ruska," řekl Prouza.

"Není to o tom, že i když si dostavíme přepravní cesty, tak že dokážeme a budeme ochotni odříznout Rusko jako dodavatele," dodal tajemník.

Česko má podle něj velkou výhodu ve strategických zásobách plynu. Oba vlastníci plynových zásobníků v Česku, firmy RWE a MND, v září oznámili, že mají zásobníky plné. Plyn pro tuzemskou spotřebu se v ČR uskladňuje v osmi podzemních zásobnících, které stačí na pokrytí minimálně třetiny běžné roční spotřeby celé republiky. Ta v Česku přesahuje osm miliard metrů krychlových.

 

Právě se děje

Další zprávy