Ruský plyn dál proudí i přes Putinova ultimáta. Rubly platit nebudeme, říká Síkela

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 1. 4. 2022 13:22
Dodávky ruského plynu do Evropy pokračují bez přerušení. Průtoky dvěma ze tří hlavních plynovodů přivádějících ruský plyn do Evropy - Nord Stream 1 přes Baltské moře a přes Ukrajinu na Slovensko, zůstaly stabilní. Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek podepsal dekret, podle kterého od dneška odběratelé z "nikoliv přátelských zemí" musí za ruský plyn platit v rublech, jinak se dodávky zastaví.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Průtoky druhou hlavní trasou, plynovodem Jamal přes Bělorusko, změnily směr a přivádějí plyn z Německa do Polska. To však není neobvyklé a nemusí to nutně znamenat novou politiku, upozornila agentura Reuters.

Údaje slovenského provozovatele plynovodů Eustream ukazují, že denní nominace, tedy požadavky na dodávky ruského plynu na Slovensko přes Ukrajinu, vzrostly v pátek na nejvyšší hodnotu od 30. listopadu, uvedla agentura Reuters.

Ruský státní plynárenský gigant Gazprom oznámil, že pokračuje v dodávkách zemního plynu přes Ukrajinu podle požadavků evropských zákazníků. Podle ruské tiskové agentury RIA si Gazprom na pátek zarezervoval také kapacitu pro dodávky do Evropy plynovodem Jamal. Ne vždy však firma rezervovanou kapacitu využije.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov později v pátek uvedl, že Rusko dnes dodávky plynu do Evropské unie nezastaví, protože platby za plyn dodaný po 1. dubnu mají být realizované až koncem dubna nebo začátkem května. 

Peskov také uvedl, že dekret o novém systému plateb by mohl být v budoucnosti zrušen, pokud by nastaly "jiné podmínky". Za současných okolností je ale podle něj pro Rusko rubl nejvýhodnější a nejbezpečnější měnou.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) v pátek po jednání krizového štábu uvedl, že v současnou chvíli jsou veškeré dodávky energií stabilní. Česko má podle něj zásoby plynu přibližně na jeden měsíc, zásoby ropy a ropných produktů na více než 90 dní. 

Firmy z Evropské unie budou podle ministra pokračovat v platbách za energie Rusku v té méně, ve které byly kontrakty sjednány, a jakékoliv jednostranné změny budou považovány za porušení těchto smluv.

Jendání krizového štábu se kromě Síkely zúčastnil také ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), zástupci společnost Net4Gas, která je provozovatelem přepravní soustavy pro zemní plyn v ČR, zástupci Správy státních hmotných rezerv, společnosti Čepro, ČEPS a zástupci všech významných obchodníků a výrobců energií.

Dva účty a povinný převod má zachránit rubl

Podle dekretu ruského prezidenta mají zahraniční kupci peníze na rubly směňovat pomocí účtů v ruské bance. Putin rovněž prohlásil, že pokud se tyto platby neuskuteční, budou smlouvy o dodávkách plynu pozastaveny. Západní představitelé tento model odmítají.

Dekret stanoví mechanismus, podle něhož by si měl každý kupec u ruské banky Gazprombank otevřít dva účty. Na devizový by měl zaslat platbu v zahraniční měně. Za tu by Gazprombank nakoupil rubly a uložil je na klientův rublový účet. Z toho by se pak uskutečnila platba na účet ruské plynárenské společnosti Gazprom. Pro Rusko by měl mít systém tu výhodu, že rubl, který se v poslední době dostal pod tlak kvůli západním sankcím, by mohl díky tomu výrazně posílit.

Evropské státy, který za ruský plyn platí převážně v eurech, tvrdí, že Rusko nemá právo měnit smlouvy. Skupina zemí G7 ruský požadavek odmítla.

Rusko je důležitým dodavatelem energetických surovin do Evropy. Tyto dodávky jsou nejsilnější pákou, kterou může Putin využít v boji proti sankcím, jež na Rusko uvalují západní země kvůli jeho útoku na Ukrajinu, upozornila agentura Reuters.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov tento týden řekl, že Rusko nebude požadovat, aby odběratelé platili za zemní plyn v rublech okamžitě. Z technologického hlediska půjde o delší proces. Analytici v Moskvě předpokládají, že systém začne plně fungovat možná až v květnu. Agentura Reuters s odvoláním na svůj zdroj uvádí, že součástí některých kontraktů je, že plyn je dodán ještě před zaplacením, což znamená, že kohoutky nebudou zavřené okamžitě.

 

Právě se děje

Další zprávy