Ruský Home Credit zavře 200 poboček, propustí 1400 lidí

ČTK ČTK
4. 6. 2014 14:09
V letošním prvním čtvrtletí ruská banka ze skupiny miliardáře Petra Kellnera poprvé ve své historii vykázala ztrátu.
Ochlazení v Rusku, doposud ziskový byznys je poprvé ve ztrátě a je třeba šetřit. Ilustrační snímek.
Ochlazení v Rusku, doposud ziskový byznys je poprvé ve ztrátě a je třeba šetřit. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Moskva - Ruská banka Home Credit & Finance Bank (HCFB) do konce prvního pololetí v Rusku zavře 200 poboček a propustí 1400 zaměstnanců. V rozhovoru s tamním listem Vedomosti to řekl generální ředitel banky Ivan Svítek.

HCFB patří do skupiny kolem českého finančníka Petra Kellnera a v Rusku patří k hlavním hráčům na trhu spotřebitelských úvěrů. V letošním prvním čtvrtletí banka poprvé ve své historii vykázala ztrátu.

Šéf komunikace skupiny Home Credit Milan Tománek ČTK zavírání poboček potvrdil. Dodal, že pobočková síť Home Creditu se skládá z několika typů, a to 2500 poboček a minipoboček, kde se dají provést vkladové i úvěrové operace, kiosků, kde lze podat žádost a vybrat úvěr z bankomatu, a zhruba 90 tisíc úvěrových přepážek v maloobchodech.

Zavírání se podle něj dotýká jen poboček. Ve většině případů se HCFB rozhodla sloučit některé pobočky ve větších městech.

Užitečné ochlazení

Za leden až březen činila ztráta Kellnerovy ruské banky asi 3,3 miliardy rublů (zhruba 1,9 miliardy Kč) ve srovnání se ziskem 3,5 miliardy rublů o rok dříve. Ztrátu způsobily rekordní rezervy na ztrátové úvěry.

"Nyní je potřeba šetřit peníze a dvakrát zvážit každou kopějku - byly to tři roky rychlého růstu a myslím si, že současná doba ochlazení je pro banky velmi užitečná," prohlásil Svítek. Je to podle něj příležitost znovu zvážit všechny projekty, kterých má banka velké množství, a ne všechny mohou být v krátké době ziskové.

Úsporný režim plánuje banka až do konce roku. Další kroky budou záviset na tom, jak skončí hospodaření banky za celý rok a jak se bude vyvíjet situace na trhu spotřebitelských úvěrů, řekl Svítek ruskému listu. Neuvedl však, zda banka bude dál zavírat pobočky a propouštět i v druhé polovině roku.

Vedomosti citovaly zdroj z banky, podle kterého má uzavírání poboček a propouštění ušetřit HCFB ročně 400 až 500 milionů rublů.

HCFB začala loni v létě omezovat poskytování vysoce rizikových hypotečních úvěrů a měnit obchodní model. Podle listu Vedomosti od té doby počet zaměstnanců banky klesl o 1000 na 34 077.

Podobná je podle listu situace také u konkurence. Například ruská Standard Bank propustila v prvním čtvrtletí asi 1400 zaměstnanců, což je zhruba sedm procent pracovní síly. Ve společnosti Renaissance Credit počet zaměstnanců klesl o 8,2 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy