Putin trvá na platbě za plyn v rublech. Gazprom musí do čtyř dnů vymyslet, jak na to

ČTK ČTK
Aktualizováno 25. 3. 2022 14:07
Ruský plynárenský gigant Gazprom musí do čtyř dnů vymyslet, jak přijímat platby za vývoz plynu v rublech. Nařídil mu to ruský prezident Vladimir Putin. Konkurenční Novatek, který je největším ruským producentem zkapalněného zemního plynu, takový úkol nedostal, uvedl v pátek podle agentury Reuters mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Putin ve středu oznámil, že Rusko bude napříště od zemí, které nepovažuje za přátelské, požadovat platby za plyn v rublech a už ne jako dříve v eurech či dolarech. Za nepřátelské státy označil Spojené státy a Evropskou unii, protože na Moskvu uvalily sankce za její vojenský vpád na Ukrajinu.

Zatímco se EU tento týden dohadovala o další vlně sankcí, ruský prezident prohlásil, že USA a EU nesplnily své závazky a zničily důvěru v aktiva denominovaná v eurech a dolarech zmrazením ruských rezerv v zahraničí. "Nemá absolutně žádný smysl dodávat zboží do Evropské unie a Spojených států za dolary, eura a další měny," řekl Putin. Rusko podle něj tedy "začne" s plynem.

Putinovo rozhodnutí se v Evropské unii, kde ruské dodávky plynu pokrývají 41 procent potřeb, setkalo s nevolí. Mnohé firmy a někteří evropští politici připomněli, že podepsané dohody hovoří o platbách v eurech a dolarech, ne v rublech. Německý ministr hospodářství Robert Habeck ve středu uvedl, že ruský požadavek porušuje smlouvu.

Rusko také podle pátečních informací webu BBC současně zvažuje, že od takzvaných přátelských zemí bude za ropu a plyn přijímat platby v bitcoinech nebo v jejich lokálních měnách. BBC to napsala s odkazem na poslance Pavla Zavalného. 

Zavalnyj, který stojí v čele energetického výboru ruské Státní dumy, ve čtvrtek řekl, že země hledá alternativní způsoby, jak získat platby za export energií. Uvedl, že Čína a Turecko patří mezi "přátelské" země, které "se nezapojily do sankčního tlaku".

"Dlouho jsme Číně navrhovali, aby přešla na platby v národních měnách - rublech a jüanech," řekl Zavalnyj. "S Tureckem to budou liry a ruble," připojil a dodal, že by Rusko s těmito zeměmi mohlo obchodovat i v bitcoinech.

Bitcoin může Rusku pomoct

Podle analytiků Rusko může mít z přijímání populární kryptoměny i přes jistá rizika prospěch. "Rusko velmi rychle začíná pociťovat dopad bezprecedentních sankcí," řekl analytik David Broadstock z institutu Energy Studies v Singapuru. "Je potřeba podpořit ekonomiku a bitcoin je v mnoha ohledech vnímán jako aktivum s vysokým růstem."

Broadstock však poznamenal, že bitcoin má velké výkyvy - zatímco dolar se vůči euru letos obchoduje v rozmezí pěti procent, tak bitcoin měl ve stejném období třicetiprocentní výkyvy.

Případné přijímání bitcoinu je podle BBC potřeba chápat jako snahu Ruska o posílení rublu, který letos ztratil více než 20 procent své hodnoty kvůli sankcím. Obyvatelům se v návaznosti na oslabení rublu zvýšily životní náklady, protože zdražil dovoz. Rusko však stále zůstává největším světovým vývozcem zemního plynu a druhým největším dodavatelem ropy.

Podle zakladatele obchodníka Bit.plus Martina Stránského je to ukázka toho, že technologie bitcoinu dokáže nahradit stávající zavedené platební systémy.

"Filozoficky tedy prokázala svoje opodstatnění, ze snu se stala realita. Samozřejmě i tento pozitivní technologický a civilizační posun může být zneužit diktátorským režimem, což je vždy problematické ovlivnit. Rusko se tímto prohlášením minimálně snaží vyvolat dojem, že zdaleka nevyčerpalo všechny možnosti v rámci boje s ekonomickými sankcemi Západu. Záleží samozřejmě také na vývoji kurzu bitconu. Na rozdíl od rublu nemohou ruské autority kurz kryptoměn výrazněji ovlivnit," řekl Stránský.

Bitcoin na zprávu reagoval nejprve poklesem o 1,2 procenta na 43 630 dolarů, aby se během dopoledne vrátil na původní úroveň okolo 44 160 dolarů.

Revoluce pro plynový trh

Rusko postavilo plynovody ze Sibiře do Evropy na počátku sedmdesátých let 20. století. Putinovo rozhodnutí ohledně plateb v rublech představuje pro plynový trh revoluci, platby v zahraničních měnách přijímal i komunistický Sovětský svaz, připomněla agentura Reuters.

Rusko získává za vyvážený plyn až 880 milionů dolarů denně (19,7 miliardy korun). Gazprom za vyvážený plyn dostává z 58 procent eura, z 39 procent americké dolary a zhruba ze tří procent britské libry.

 

Právě se děje

Další zprávy