Kreml odřízl Polsko od dodávek ruského plynu, země za něj odmítala platit v rublech

ČTK ČTK
Aktualizováno 26. 4. 2022 21:56
Polská plynárenská firma PGNiG uvedla, že ji ruský Gazprom informoval, že od středy 08:00 SELČ ukončí dodávky plynu do Polska i do Bulharska. Potvrdila tak v podstatě dřívější informace médií, podle nichž země odmítaly platit za ruský plyn v rublech, jak to požadoval Kreml.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

Informaci o zastavení dodávek ruského plynu plynovodem Jamal přinesl jako první server onet.pl. Minulý pátek vypršel termín, do kterého mělo Polsko zaplatit za suroviny v rublech, jak žádá Kreml. To ovšem polská strana odmítla.

Informace onet.pl poté potvrdily nejmenované zdroje ve vládě i v plynárenské společnosti PGNiG. Na ministerstvu životního prostředí zasedá krizový štáb. Polská ministryně životního prostředí Anna Moskwová dříve na Twitteru napsala, že "Polsko má potřebné rezervy plynu i zdroje dodávek, které chrání naši bezpečnost". Ujistila, že v polských domácnostech plyn chybět nebude.

Gazprom zastaví od středy dodávky plynu také do Bulharska, podle agentury Reuters to oznámilo bulharské ministerstvo energetiky. To rovněž uvedlo, že už přijalo opatření k zajištění alternativních dodávek plynu do Bulharska a že tak zatím není nutné omezovat jeho spotřebu.

Ruská strana neinformovala, proč dodávky plynu zastavila.

Dlouhodobá smlouva o dodávkách ruského plynu mezi ruským Gazpromem a polským PGNiG vyprší koncem letošního roku.

Podle Tomasze Stempieně, šéfa společnosti Gaz-System, což je provozovatel přepravní soustavy zemního plynu v Polsku, jsou zásobníky v zemi nyní naplněny z 80 procent.

Podle think-tanku Forum Energii Polsko asi 55 procent své spotřeby zemního plynu kryje z dodávek z Ruska. Už delší dobu, bez ohledu na nynější konflikt na Ukrajině, pracuje na jejich nahrazení z jiných zdrojů. Do konce letošního roku má skončit stavba plynovodu Baltic Pipe, kterým do Polska poteče plyn z Norska.

Loni v prosinci zástupci Českého plynárenského svazu a společnosti NET4GAS uvedli, že přerušení dodávek plynovodem Jamal nebude mít na Českou republiku žádný vliv, případně jen velmi malý. Česko suroviny odebírá především z jiných přepravních tras, uvedl tehdy zástupce NET4GAS, která zajišťuje mezinárodní přepravu této suroviny do Česka.

Zastavení dodávky ruského plynu Polsku považuje premiér Fiala za porušení smluv. Je podle něj nutné se postupně zbavit závislosti na ruských palivech.

V Česku je největším provozovatelem podzemních zásobníků plynu společnost RWE Gas Storage, provozuje šest zásobníků s provozním objemem asi 2,7 miliardy metrů krychlových. Dalším provozovatelem podzemních zásobníků plynu v tuzemsku je firma MND Gas Storage, která vlastní a provozuje dvě skladovací struktury. Zásobníky RWE Gas Storage jsou nyní naplněny zhruba ze 30 procent, letos se začaly plnit o několik týdnů dříve již 1. dubna, a to na základě požadavků zákazníků. Zásobu plynu má Česko přibližně na měsíc, a to v závislosti na počasí.

Rusko je dlouhodobě největším dodavatelem zemního plynu do Evropy, podle údajů Eurostatu ještě v roce 2020 zajišťovalo téměř 40 procent spotřeby plynu v Evropské unii. Unijní statistická agentura uvádí, že na ruském plynu jsou nejvíce závislé Česká republika a Lotyšsko, kde tvoří 100 procent spotřeby, následují Maďarsko a Slovensko. 

 

Právě se děje

Další zprávy