Zakažme české pivo, nabádá šéf ruské organizace. Chce odvetu za vyhoštění diplomatů

Ekonomika Ekonomika
20. 4. 2021 17:59
Šéf organizace Střízlivé Rusko Sultan Chamzajev chce v Rusku zakázat české pivo v reakci na vyhoštění ruských diplomatů z Prahy. Uvedl to v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Hovoří Moskva. Česko by si podle jeho slov mělo uvědomit, že jeho jednání bude mít ekonomické důsledky.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Rusové podle Chamzajeva dokáží údajně bez alkoholu žít a zákaz pomůže snížit jeho popularitu, uvedl server Ria Novosti.

"V Rusku konzumujeme asi osm miliard litrů piva ročně, jde i o určité procento českého piva. Je třeba ho zakázat, ať si ho konzumují sami," dodal Chamzajev s tím, že Češi se následně probudí a poučí se.

Praha v reakci na závěry tajných služeb o ruské vině za výbuch v muničním skladu ve Vrběticích, při němž v roce 2014 zahynuli dva lidé, vyhostila 18 zaměstnanců ruské ambasády. Rusko v odvetě poslalo domů 20 lidí z českého velvyslanectví v Moskvě. Premiér Andrej Babiš (ANO) to označil za "nepřijatelné a bezprecedentní" a uvedl, že už jednali s vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD) o dalším postupu. 

Rusko je z hlediska agrárního obchodu pro Česko druhý nejdůležitější trh ze zemí mimo EU po Velké Británii. Dlouhodobě se tam daří kromě piva vyvážet také mák nebo chmel. "Čísla mohou neustále růst, a to pokud budou mít české firmy nejen skvělé pivo, ale i tah na branku a obchodního ducha," uvedla ještě v únoru agrární diplomatka Nikola Hrušková.

České pivo se podle ministerstva zemědělství prodává v Rusku skoro samo, řetězce o něj mají zájem. V rámci přizpůsobení se trhu je ale největší poptávka po balení v plechu, protože lahve prodražují logistiku.

"Důležitý je design obalu odkazující na Českou republiku a také doba trvanlivosti ideálně alespoň půl roku. Klíčem celého úspěchu je ale, jako ve všech jiných oborech, cena," dodal úřad.

V roce 2015 dominovaly exportu sudy a lahve, nyní jde již o plech. Loni se piva v plechovkách vyvezlo za 550 milionů Kč, desetinásobek proti době před šesti lety. Perspektivou jsou pak podle něj nealkoholické a ochucené varianty piv. V roce 2016 se do východního státu z ČR nevyvážilo pito vůbec, loni za 7,6 milionu Kč.

Některé české značky se však nespoléhají na měnící se podmínky dovozních povolení a pivo vyrábějí licenčně přímo v Rusku. 

Například Staropramen Světlý se v Rusku vyrábí v licenci od listopadu roku 1999. Licenční výrobu pivovar Klin, který je od roku 1999 součástí SUN Interbrew. SUN Interbrew má v Rusku 14,3procentní tržní podíl a je druhou největší pivovarskou skupinou na trhu. 

Velkopopovický Kozel byl na ruský trh v rámci licenční výroby uveden v roce 2002. 

 

Právě se děje

Další zprávy