Rusko na Krymu plánuje podpořit rozvoj kasin

ČTK ČTK
21. 4. 2014 20:36
Vladimír Putin podle BBC oznámil ambiciózní plány na rozvoj ekonomiky na Krymu.
ilustrační foto (Livadijský palác v Jaltě)
ilustrační foto (Livadijský palác v Jaltě) | Foto: Reuters

Kyjev - Ruský prezident Vladimir Putin představil návrh zákona na vytvoření zóny hazardních her na anektovaném Krymu. V Rusku se hazard ze zákona může provozovat ve čtyřech zvláštních oblastech, které všechny leží daleko od Moskvy. Pátým regionem se podle Putinova plánu stane právě ukrajinský Krym, který Rusko anektovalo po sporném krymském referendu o sebeurčení, napsal britský zpravodajský server BBC.

Putin podle BBC oznámil ambiciózní plány na rozvoj ekonomiky na Krymu. O umístění a rozsahu plánované zóny kasin prý mají rozhodnout nové krymské úřady.

Rusko v roce 2009 zakázalo provozování hazardních her a heren s hracími automaty s výjimkou čtyř odlehlých oblastí. Putin zákon prosadil ještě v prosinci 2006, během svého prvního funkčního období v čele státu, ve snaze vymýtit rozšířený hazard.

Oněmi čtyřmi vymezenými oblastmi jsou Přímořský kraj na nejvýchodnějším okraji země, dále zóna nazývající se "Sibiřská mince" v centrální části Sibiře, "Jantarová" zóna v Kaliningradu u Baltského moře a zóna Azov City na jihovýchodě Ruska u Azovského moře. Tato zóna je Krymu nejblíže a je podle BBC zatím jedinou, kde se kasina otevřela.

Pátou oblastí se prý má stát Krym, autonomní poloostrov, který se v březnu po sporném hlasování odtrhl od Ukrajiny a přičlenil se k Ruské federaci. Západ i Kyjev to označují za nelegální. Moskva však argumentuje tím, že tento krok v plebiscitu podpořilo přes 96 procent hlasujících.

 

Právě se děje

Další zprávy