Rusko míří do recese, připustil Kreml. Rubl dál slábne

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
3. 12. 2014 11:53
Centrální banka musela znovu zasáhnout proti výraznému poklesu rublu. Ruská ekonomika v příštím roce oslabí o 0,8 procenta, přiznala poprvé ruská vláda.
Rubl ztratil vůči dolaru od počátku letošního roku už skoro 40 procent své hodnoty.
Rubl ztratil vůči dolaru od počátku letošního roku už skoro 40 procent své hodnoty. | Foto: Reuters

Moskva - Problémy ruského hospodářství spojené s poklesem cen ropy a působením západních sankcí se prohlubují. Ruská centrální banka v pondělí znovu zasáhla proti oslabování rublu a prodala podle ruské tiskové agentury TASS přibližně 700 milionů dolarů (zhruba 37 miliard rublů). Rusko také poprvé veřejně připustilo, že jeho ekonomika míří do recese.

Ruská centrální banka opustila od intervencí před necelým měsícem, kdy oznámila, že domácí měně umožní volný pohyb na trzích. Upozornila ovšem, že v případě ohrožení finanční stability opět zakročí. To se teď stalo.

Učinila tak - i když v menší míře než v předchozích měsících - právě v pondělí, kdy ceny ropy klesly pod hranici 70 dolarů za barel. Rubl zareagoval oslabením o 6,5 procenta až na hodnotu 53,86 rublu za dolar, což je podle listu The Financial Times jeho nejprudší jednodenní pokles za posledních 16 let.

Rubl ztratil vůči dolaru od počátku letošního roku už skoro 40 procent své hodnoty. Pro Rusy to znamená zdražení dováženého zboží. Vyšší inflace, která letos může dosáhnout až 9,7 procenta, podle analytiků povede k poklesu reálné mzdy.

Nové počty s ropou za 80 USD

Ruská vláda navíc oznámila, že tamní ekonomika v příštím roce oslabí o 0,8 procenta. Předchozí odhady přitom počítaly s růstem hrubého domácího produktu o 1,2 procenta.

Rusové revidovali svůj rozpočet pro rok 2015, který teď počítá s oslabující měnou a cenou ropy ve výši 80 dolarů za barel. Původně přitom země, kde polovinu příjmů tvoří právě export ropy a plynu, operovala s cenou ropy o 20 dolarů vyšší.

Podle agentury TASS mají Rusové v záloze ještě pesimističtější scénář. Pokud by ceny ropy spadly až na 60 dolarů za barel, ruská ekonomika by klesla o 3,5 až čtyři procenta.

Ekonomické sankce uvalené na Rusko v souvislosti s krizí na Ukrajině způsobily odliv kapitálu z Ruska, který letos může činit více než 125 miliard dolarů. Dalších asi 80 miliard dolarů by mohlo ze země odtéci příští rok, uvádějí nové oficiální předpovědi.

 

Právě se děje

Další zprávy