Ruská propaganda mizí z českých kabelovek. Plošný zákaz ale na rozdíl od Polska nejde

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
27. 2. 2022 12:39
Rusko-ukrajinský konflikt nenechali bez odezvy ani někteří televizní vysílatelé v Česku. Třeba digitální televize O2 TV v reakci na invazi na Ukrajinu přestala vysílat ruskou veřejnoprávní stanici Pervyj kanal. Jak ale upozorňuje mediální analytik Filip Rožánek, zakázat plošně vysílání ruských stanic není s ohledem na české zákony tak snadné, kanály navíc často vysílají nekódovaně na satelitu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Televizní operátor O2 TV přestal vysílat ruskou státní stanici Pervyj kanal již ve čtvrtek, v den ruské invaze na Ukrajinu. "Ano, stanici jsme odstranili," potvrdil pro online deník Aktuálně.cz mluvčí společnosti O2 Hany Farghali. 

Pervyj kanal a dále také stanice Russia Today a Russia Today Documentary v pátek vypnula i T-Mobile TV. Potvrdila to mluvčí Zuzana Svobodová. Ruské zpravodajství v angličtině odstranila i internetová televize SledováníTV.

Další tuzemští televizní operátoři, které Aktuálně.cz oslovilo, se ke stejnému kroku zatím nechystají. Zdůrazňují totiž, že diváci u nich sice ruskojazyčný obsah mohou naladit, pouze ale takový, který se věnuje kultuře, nikoliv politickému zpravodajství.

"V současnosti jsou v nabídce internetové televize Kuki dva ruskojazyčné kanály - TNT Russia a Friday International. Ani na jednom z nich momentálně neevidujeme žádný obsah propagandistického charakteru, jedná se o nestátní stanice s volnočasovým obsahem. Proto jsme se již ve čtvrtek rozhodli kanály v nabídce ponechat. Ačkoliv odsuzujeme agresi Ruska vůči Ukrajině, jsme názoru, že není třeba plošně trestat ruskou menšinu žijící v Česku, která není zodpovědná za svou politickou reprezentaci," sdělil marketingový ředitel Kuki Lukáš Pazourek.

Pokud by společnost zjistila, že jsou dané kanály zneužívány k propagandě, vyřadila by je. 

Mediální zástupce firmy Vodafone Ondřej Luštinec uvedl, že Vodafone TV má v nabídce pouze TV1000 Russkoje Kino, což je ale program skupiny Viasat (Nordic) bez jakéhokoli zpravodajství. "Jde o výběr filmů z ruské kinematografie," upřesnil.

Mluvčí internetové televize Telly Jan Schöppel sdělil, že společnost se dlouhodobě brání šíření propagandy a už od ruské anexe Krymu v roce 2014 nemá v nabídce žádné ruské kanály.

Také mediální analytik Filip Rožánek uvedl, že když už je možné u operátorů ruské stanice naladit, jde spíš o filmové nebo třeba hudební kanály. "Někteří se rozhodli vyřadit ruské zpravodajské stanice sami, třeba O2 TV nebo Sledování TV. Ruské stanice ale zároveň často vysílají nekódovaně na satelitu, takže jsou dostupné, i pokud by je operátoři vyřadili ze svých nabídek," vysvětlil.

Rožánek doplnil, že v případě ruských kanálů vysílajících v Česku jde o takzvané převzaté vysílání, na což se podle zákona o rozhlasovém a televizním vysílání vztahuje povinnost nešířit zlehčování, omlouvání nebo schvalování války ve vysílaných pořadech. Pokud by tedy Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) zvažovala plošný zákaz ruského vysílání v tuzemsku, teoreticky by se podle Rožánka mohla opřít o tento paragraf. Jenže u provozovatelů převládají právě spíš kulturní programy. 

"Loni se řešilo, jestli mohou čeští operátoři nadále šířit čínskou státní televizi CGTN, které sebrali licenci Britové. Jenže se ukázalo, že využívá satelitní služby registrované ve Francii, kde nejsou žádné dodatečné podmínky. Vysílá tedy podle francouzského práva, a její šíření je tudíž legální i v Česku," připomněl Rožánek případ z minulosti.

I člen RRTV David Köppel potvrdil, že zakázat ruskou televizní výrobu není snadné. "Licence je navíc nárokována. Zároveň se to má tak, že je možné zaregistrovat si třeba satelitní televizi kdekoliv jinde ve světě a v Česku potom už může docházet jenom k šíření," řekl.

Ve věci nemá žádné větší kompetence ani Český telekomunikační úřad. "Zákon o elektronických komunikacích, jímž se činnost úřadu řídí, mu nedává jakoukoliv pravomoc zakázat vysílání kterékoliv televize nebo nařídit operátorům jejich vyřazení z nabídky," uvedla mluvčí Tereza Meravá.

Rožánek doplnil, že v Česku byla po pádu komunistického režimu snaha zákony nastavit tak, aby veřejnost měla co nejširší přístup k různým zdrojům. Na rozdíl třeba od Polska, které je na tyto věci háklivější. Také proto už tamní kabeloví, internetoví ani satelitní operátoři v současné době nesměji šířit ruské televizní stanice.  Zakázala to polská vysílací rada.

Z nabídek tak zmizely stanice Russia Today, Russia Today Documentary, RTR Planeta, Sojuz TV a Rossija 24. Ruské kanály jsou nicméně podle serveru Lupa.cz zároveň volně dostupné na satelitu, takže je stále možné naladit obsah individuálně i mimo nabídky operátorů.

 

Právě se děje

Další zprávy