Ruská vláda jedná o zavedení potravinových lístků pro nemajetné

ČTK ČTK
15. 9. 2015 14:30
Potravinové lístky pro nemajetné navrhuje vládě přijmout ruské ministerstvo obchodu. Nebývalá drahota, která vyhnala ceny některých potravin až o desítky procent, postihla Rusko kvůli pádu rublu. Za krizi může pokles cen ropy a zemního plynu společně se sankcemi Evropské unie. O zavedení lístků uvažovala ruská vláda v minulosti již několikrát, nikdy se ale zatím k podobnému kroku neodhodlala.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Moskva - Ruské ministerstvo obchodu navrhlo vládě přijmout program potravinových lístků pro nemajetné, který by měl zmírnit dopad drahoty vyvolané pádem kurzu rublu a "válkou sankcí" mezi Ruskem a Západem. Oznámila to dnes agentura TASS s odvoláním na zdroje v ruské vládě. O zavedení lístků uvažovala ruská vláda v minulosti již několikrát, nikdy se ale zatím k podobnému kroku neodhodlala.

Ruský vnitřní trh od loňska postihla nebývalá drahota, která vyhnala ceny některých potravin až o desítky procent. Krizi vyvolal pád rublu spojený s prudkým poklesem cen ropy a zemního plynu, jejichž vývoz je klíčovou položkou v příjmech do ruské státní pokladny. Situaci dál vyostřily potravinové sankce, které Moskva zavedla vůči západním dovozcům odvetou za protiruské sankce vyhlášené po anexi ukrajinského Krymu.

Vláda podle TASS dostala na stůl zatím jen rámcový návrh, pokud na něj ministři kývnou, budou rozpracovány detaily. První návrhy na zavedení lístků pro nemajetné se objevily loni na podzim, kdy se naléhavě začaly projevovat neblahé důsledky krize. Ruští vládní experti přitom neskrývají, že se inspirovali v praxi Spojených států, kde systém státem dotovaných potravinových lístků pro sociálně slabé občany funguje už desítky let.

Rusko o tomto opatření uvažovalo už během krize v roce 2008 či o dva roky později, kdy se zemědělská produkce potýkala s následky sucha. Přestože potravinové lístky byly zkušebně zavedeny v několika ruských oblastech, celostátní systém ministerstvo financí zatím nikdy nepodpořilo.

 

Právě se děje

Další zprávy