Rumun zprovoznil kryptoměnu gypsycoin, má usnadnit transakce mezi Romy

ČTK ČTK
19. 8. 2021 10:02
Rumun, který se označuje za "krále Romů", zprovoznil svou vlastní kryptoměnu gypsycoin. Jejím cílem je usnadnit finanční transakce mezi Romy po celém světě. Informoval o tom v úterý server Balkan Insight s odvoláním na rumunská média.
Dvě procenta z transakčních poplatků půjdou na charitativní projekty v chudých romských společenstvích, zvláště pak na vzdělávání dětí.
Dvě procenta z transakčních poplatků půjdou na charitativní projekty v chudých romských společenstvích, zvláště pak na vzdělávání dětí. | Foto: Facebook Gypsycoin Finance

Evangelický farář a vedoucí rumunské sekce Mezinárodní romské unie (IRU) Daniel Cioaba zahájil provoz této kryptoměny začátkem tohoto měsíce. Televizi ProTV řekl, že do projektu vložil 50 000 eur (1,27 milionu korun) a že si měnu dosud koupilo zhruba 1600 lidí za počáteční cenu 0,00001 dolaru za jeden gypsycoin.

Ačkoliv se orientuje především na Romy, kryptoměnu si může pořídit kdokoliv. Na oficiálních stránkách se uvádí, že dvě procenta z transakčních poplatků půjdou na charitativní projekty v chudých romských společenstvích, zvláště pak na vzdělávání dětí.

"Gypsycoin má několik funkcí: měna v rámci komunity, financování vzdělávacích projektů, dlouhodobé finanční investice, financování charity a platby," uvádí web projektu.

Cioaba, který žije v sedmihradském městě Sibiu, je synem zesnulého Florina Cioaby, pastora letniční církve z vlivné romské rodiny, který se v roce 1997 prohlásil "mezinárodním králem Romů".

Po smrti svého otce v roce 2013 byl Daniel korunován "králem Romů v Rumunsku". Titul "mezinárodního krále Romů" připadl Danielovu bratru Dorinovi.

 

Právě se děje

Další zprávy