Rubl klesl k dolaru na rekordní minimum. Kvůli sankcím

ČTK ČTK
15. 9. 2014 9:29
Kurz ruské měny se propadl až na hranici 38 rublů za dolar. Pokud Kreml neodpoví na další zpřísnění sankcí "drasticky", může rubl ztráty zkorigovat.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Thinkstock

Moskva - Ruský rubl v pondělí ráno klesl na nové rekordní minimum k americkému dolaru. Ruskou měnu srážejí obavy spojené s možnou odpovědí Ruska na nové západní sankce.

Už ve čtvrtek a v pátek rubl překonal březnové minimum 37 rublů za dolar, když jej v těch dnech podkopaly nejnovější západní sankce proti Rusku. Dnes se kurz měny propadl až na 38 rublů za dolar. K euru ruská měna kolem 08:00 SELČ oslabovala zhruba o 0,6 procenta na 49,22 RUB za euro.

Nejnovější protiruské sankce Spojených států a Evropské unie ohlášené na konci minulého týdne dál omezily přístup některých velkých ruských ropných společností a státem vlastněných bank k zahraničnímu kapitálu.

"První reakcí bylo zklamání trhu - mnoho lidí doufalo, že Západ tento krok nepodnikne," sdělila podle agentury Reuters analytička Natalja Samojlovová ze společnosti Golden Hills-Kapital v Moskvě.

Druhá reakce bude podle ní následovat brzy a bude záviset na tom, co učiní Rusko. Pokud se Kreml zdrží radikálních kroků, může se podle ní kurz rublu k dolaru vrátit na 37,50 RUB za dolar.

Ruské akciové trhy vykazovaly nepatrné změny, akciový index RTS měřený v dolarech stagnoval a rublový index MICEX stoupl o 0,3 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy