První letošní poklepání kamene. Začala stavba dalších 12 kilometrů dálnice D35

ČTK ČTK
Aktualizováno 14. 3. 2019 13:11
Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo výstavbu dálnice D35 v úseku Opatovice nad Labem – Časy. ŘSD to uvedlo ve své tiskové zprávě. Za 12,6 kilometru zaplatí 3,389 miliardy korun bez DPH. V prosinci už začala výstavba navazujícího úseku Časy - Ostrov. Dokončení obou prvních částí D35 se plánuje počátkem roku 2022, měřit budou 27 kilometrů.
Výstavba nového úseku dálnice D35.
Výstavba nového úseku dálnice D35. | Foto: ČTK

"Společně se sousedním úsekem mezi Časy a Ostrovem máme aktuálně v realizaci 27 kilometrů dálnice D35, které zprovozníme v jednom roce. Právě část mezi Hradcem Králové a Mohelnicí je tím nejdůležitějším úsekem celé D35, neboť po dokončení bude společně s dálnicí D11 tvořit severní alternativu přetížené D1," okomentoval zahájení stavby generální ředitel ŘSD Jan Kroupa.

Foto: ŘSD

Úsek Opatovice - Časy se napojuje na tříúrovňovou křižovatku u Opatovic a úsek Sedlice - Opatovice, který umožňuje napojení D35 na dálnici D11. Úsek Opatovice - Časy zahrnuje víc než kilometrovou estakádu přes záplavové území Labe. Kromě mostů počítá se dvěma mimoúrovňovými křižovatkami Rokytno a Časy, na trase budou i čtyři okružní křižovatky. Stavebníci upraví i několik kilometrů navazujících silnic první až třetí třídy. V soutěži na výstavbu uspělo sdružení firem Strabag, M - Silnice a SMP CZ.

"Je to stavba, která odstartovává nejdůležitější dálniční spojení v České republice," řekl náměstek ministra dopravy Tomáš Čočka.

Práce na velké křižovatce v Opatovicích skončily v roce 2015. Naváže na ni kilometrový most. "Od února probíhá kácení stromů, musíme to dělat v době vegetačního klidu. Skončíme do konce března, v dubnu budou dřeviny odstraněny a v květnu nastoupí stavební stroje," řekl ředitel pardubické pobočky ŘSD Bohumil Vebr. V úseku Časy-Ostrov začnou faktické stavební práce také na jaře, dodal Vebr.

Dálnice D35 má spojit Liberec, Hradec Králové a Olomouc. Po jejím otevření by se mělo ulevit městům a obcím na trase současné silnice I/35, která nyní z velké části slouží tranzitní dopravě. V Pardubickém kraji obejde Vysoké Mýto a Litomyšl. Novou trasu by mohli využívat řidiči jedoucí z Prahy do Olomouce a Ostravy. Jeli by nejdříve po D11, u Opatovic by najeli na D35, po níž by se dostali až do Lipníku nad Bečvou. Tam by se napojili na D1 do Ostravy. Odlehčila by se tak trvale přetížená D1 mezi Prahou a Brnem.

Na úseky D35 v Pardubickém kraji navážou silniční přivaděče od obcí. Státní fond dopravní infrastrukutry letos dá kraji téměř 200 milionů korun, na všechny stavby až 2,7 miliardy korun, uvedl ředitel SFDI Zbyněk Hořelica. Hejtmanství si práce velmi hlídá, aby byly včas hotové, uvedl hejtman Martin Netolický (ČSSD).

"Přivaděče v mnoha případech znamenají také obchvaty mnoha měst a obcí. Některé začínáme realizovat už v letošním roce, paradoxně tak na Litomyšlsku budou dřív než trasa D35," řekl hejtman.

 

Právě se děje

Další zprávy