43 tisíc bytů RPG mění majitele. Kupuje je investiční firma

Marek Miler
Aktualizováno 6. 8. 2015 18:00
S více než 43 tisíci byty je RPG největším poskytovatelem nájemního bydlení v České republice.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Martin Netočný

Praha - Společnost RPG Byty, kterou spoluvlastní finančník Zdeněk Bakala, mění majitele. Novým vlastníkem stoprocentního podílu se stává realitní investiční společnost Round Hill Capital z Velké Británie.

RPG je s více než 43 tisíci byty o celkové ploše 2,6 milionu metrů čtverečních největším poskytovatelem nájemního bydlení v České republice. Většinu nemovitostí, které také zahrnují  nebytové prostory a pozemky, vlastní na Ostravsku a na území Moravskoslezského kraje. Součástí akvizice bude také firma RPG Služby, která zajišťuje správu bytového fondu.

Podle webu RPG prošel bytový fond v posledních letech rozsáhlou modernizací, která stála více než devět miliard korun. Mateřská společnost RPG Byty loni dokonce zvažovala úpis akcií na burze, který se ale nakonec neuskutečnil.

Finančník Bakala získal podíl v bytovém fondu v Moravskoslezském kraji spolu s nákupem těžební společnosti OKD před více než deseti lety. V současnosti vlastní bytový byznys přes dceřiné společnosti skupina CERCL, jejíž polovičním akcionářem je Bakala a jeho rodinný trust, zbytek vlastní Bakalovi partneři ze skupiny BXR.

Round Hill je firma privátního kapitálu, která byla založena v roce 2002. Soustředí se na investice do rezidenčního bydlení v Evropě, včetně projektů studentského bydlení v Londýně. Spoluvlastní také síť hotelů a komerční nemovitosti. Jen v Evropě skupina investovala do bytových projektů šest miliard dolarů. Round Hill má kanceláře ve Velké Británii, Německu, Lucembursku, Nizozemsku a USA.

Sobotka: Morální i podnikatelské selhání

Celou transakci ostře kritizoval premiér Bohuslav Sobotka. "Je to jeho velké morální i podnikatelské selhání," řekl. Podle něj Zdeněk Bakala "definitivně porušil svůj opakovaný veřejný příslib, že se bude o bytový fond starat a v případě zájmu umožní prodej bytů jejich nájemníkům". Myslí si také, že prodej není v souladu se smlouvou o doprivatizaci minoritního státního podílu v OKD.

Bakalův mluvčí Roman Frkous uvedl, že práva nájemníků i po prodeji firmy zůstanou zachována. "Postavení nájemníků se prodejem společnosti žádným způsobem nemění. Jejich nájemní smlouvy platí dál, jejich smluvní stranou nadále zůstává společnost RPG Byty. Všechna zákonná i smluvní práva zůstávají zachována," řekl.

Předseda Sdružení nájemníků BytyOKD.cz Roman Macháček se však domnívá, že nový vlastník se bude snažit z investice vytěžit maximum, do oprav investovat minimum a nájemníci budou platit zvyšující se nájemné. "Investor se bude tvářit, že to koupil v dobré víře, a těžko se po něm bude něco vymáhat. Pro nájemníky z toho nic dobrého nebude," řekl Macháček.

Poznámka: Zdeněk Bakala vlastní i společnost Economia, která vydává online deník Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy