O dovoz jídla bude zájem i po otevření podniků, lidé zůstanou opatrní, tvrdí rozvozci

ČTK ČTK
2. 12. 2020 14:50
Rozvážkové firmy nepředpokládají přílišný pokles zájmu o dovoz jídla na adresu po otevření restaurací. V tomto ročním období si podle nich jídlo lidé objednávají častěji než v jiných částech roku. U některých zákazníků se dá očekávat i nadále opatrnost v souvislosti s pandemií koronaviru a dovoz jídla pro ně zůstane první volbou.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Největší tuzemská rozvážková firma Dáme jídlo eviduje dlouhodobý meziroční růst počtu objednávek o 45 až 50 procent. Stejný trend je znát letos.

"Po začátku jarní vlny pandemie jsme však zaznamenali růst zájmu o rozvoz v době obědové špičky ve všedních dnech a také v době nedělních obědů a večeří. V důsledku opětovného podzimního zpřísnění vládních opatření zájem lidí o rozvoz jídla znovu mírně narostl. Dáno to však bylo také sezonalitou, která je pro odvětví food delivery specifická - na podzim a v zimě se poptávka po rozvozu jídla každoročně výrazně zvyšuje v souvislosti se zhoršujícím se počasím, klesajícími venkovními teplotami a brzkým stmíváním," uvedl výkonný ředitel Dáme jídlo Filip Fingl.

Rozvoz jídla po obnovení provozu restaurací bude podle Richarda Beníška ze společnosti speedlo, která restauracím dodává objednávkový systém, klesat pomalu. První dny by podle něj mohly stravovací provozy vyřizovat o zhruba 15 procent objednávek méně. Přesto zájem o dovoz jídla bude o asi 85 procent vyšší než loni, řekl.

Start-up na doručování jídla Wolt předpokládá, že lidé budou ve velkém objednávat domů místo kanceláří, protože budou pokračovat v práci na dálku. "I z toho důvodu ode dneška snižujeme minimální výši objednávky na 140 korun, čímž mimo jiné vycházíme vstříc rozvozu poledních menu. Rovněž navyšujeme pro naše zákazníky benefity v podobě odměn za doporučení služby u přátel," uvedl generální ředitel českého Woltu Jan Foret.

Podporu restauracím připravila aplikace Bolt Food. S vybranými podniky připravila čtyřicetiprocentní slevu na celou nabídku. Dopravu zdarma nabízí na objednávky do tří kilometrů od restaurace. "Věříme, že tato akce pomůže restauracím zvýšit prodeje nad úroveň, které by byly schopny dosáhnout, i kdyby mohly své provozovny plně otevřít," dodal manažer Bolt Food pro ČR Marek Maxa.

Gastronomické podniky musely být z vládního nařízení veřejnosti uzavřené od 14. října. Občerstvení mohly prodávat jen přes výdejní okna. Otevřít se budou moci od čtvrtka, kdy budou moci fungovat mezi 06:00 a 22:00. Obsluhovat budou smět jen usazené hosty, u jednoho stolu budou moci být nejvýše čtyři lidé. Podniky budou moci být naplněné na maximálně 50 procent kapacity.

Video: Zavřená hospoda mě stojí milion měsíčně. Pomoc státu je jen naprostý chaos, říká Punčochář

Nebudeme to mít jednoduché, ohroženy jsou všechny restaurace, už žádají další půjčky. Pro hasiče, policii a ZZS teď vaříme zdarma 800 jídel denně. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy