Rozšíření zelené nafty na živočišnou výrobu míří ke schvalování

ČTK ČTK
16. 9. 2016 13:05
Zemědělci v rostlinné výrobě by podle jejich návrhu nejprve dostávali zpět 40 procent daně a v živočišné výrobě 90 procent daně. Od 1. července se pak vratka bude odvíjet od intenzity chovu zvířat.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Case IH

Praha – Sněmovna propustila do závěrečného čtení novelu zákona o spotřebních daních, která má rozšířit vracení části spotřební daně z nafty i na živočišnou výrobu. Dosud se takzvaná zelená nafta vztahovala pouze na rostlinnou výrobu.

Rozšíření má pomoci živočišné výrobě, která je podle poslanců v tíživé situaci. Poslanci by měli novelu schvalovat na další schůzi v říjnu. V dnešním druhém čtení padly návrhy, aby se vratka vztahovala například na chovatele ryb nebo na hospodaření v lese.

Poslanci předlohu zřejmě schválí ve výrazně pozměněné podobě, protože ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) se svým stranickým kolegou Petrem Kudelou a poslancem ANO Pavlem Šrámkem předložili komplexní pozměňovací návrh. Podle nich má být vratka odstupňována podle intenzity chovu dobytka, takzvané dobytčí jednotky na hektar. "Myslím si, že ta myšlenka je principiálně správná," řekl Jurečka.

Zemědělci v rostlinné výrobě by podle jejich návrhu nejprve dostávali zpět 40 procent daně a v živočišné výrobě 90 procent daně. Tento princip by měl fungovat do konce června 2017, od 1. července 2017 se pak vratka bude odvíjet od intenzity chovu zvířat. Nejméně by měly dostávat firmy bez živočišné výroby. Čím vyšší poměr živočišné výroby bude, tím vyšší bude i vratka daně.

Bývalý ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) poznamenal, že půjde o složitý a obtížně kontrolovatelný systém. Poslanec Šrámek naopak řekl, že jde o návrh pro všechny, malé, střední i velké podniky. Od 1. ledna 2019 se pak vratky daně mají podle tohoto návrhu sjednotit pro všechny činnosti v zemědělské výrobě na 4,38 koruny za litr. "Co bude po konci roku 2018, tak to ať už si víceméně rozhodne budoucí vláda," poznamenal Jurečka.

Zemědělský výbor mimo jiné doporučil, aby zelenou naftu mohli využívat od roku 2019 i chovatelé ryb. S obdobným návrhem přišel i poslanec Kudela, který chce zelenou naftu rozšířit na osoby hospodařící v lese. "Uvidíme, jak to vyhodnotí Poslanecká sněmovna, já toto rozšíření podporuji," řekl Jurečka.

Podle ministra je důležité, aby parlament změnu schválil do konce listopadu tak, aby mohli zemědělci o vratku žádat ještě za letošní rok. Jeden z pozměňovacích návrhů má umožnit, aby zemědělci mohli o vratku žádat až půl roku zpětně.

Vládou předložený návrh počítá s tím, že vratka pro živočišnou výrobu bude představovat 4380 korun na 1000 litrů paliva. Budou ji moci nově uplatnit i zemědělci či plemenáři, kteří se například zabývají chovem skotu, prasat, drůbeže, ovcí a koz. Nárok na uplatnění vratky nyní mají vinaři, ovocnáři či pěstitelé zeleniny. Dostávají 40 procent daně u klasické motorové nafty a 57 procent u směsné nafty s bio příměsí.

 

Právě se děje

Další zprávy