Rozpočtové cíle jsme splnili, tvrdí řecká vláda

ČTK ČTK
4. 2. 2013 20:34
Podle řecké vlády klesl rozpočtový schodek oproti roku 2011 o tři procenta
Řecký parlament.
Řecký parlament. | Foto: Reuters

Atény - Řecko splnilo své rozpočtové cíle pro loňský rok.

Uvedlo to tamější ministerstvo financí.

To tvrdí, že rozpočtový schodek loni klesl o 2,8 procenta - z 9,4 v roce 2011 na plánovaných 6,6 % hrubého domácího produktu.

Bez zahrnutí nákladů na správu dluhu vykázalo Řecko rozpočtový přebytek 434 milionů eur (tedy asi 11 miliard Kč); přitom ještě v minulém roce činil schodek 3,5 miliardy eur. 

"Tento pozitivní vývoj ukazuje, že snaha o fiskální změny a disciplínu přináší ovoce, což vytváří potřebné podmínky pro stabilizaci a postupné znovunastartování ekonomiky," uvedlo ministerstvo.

V letošním roce hodlá řecká vláda snížit rozpočtový deficit na 5,2 procenta HDP. V roce 2009, kdy se řecká ekonomika začala hroutit, přesahoval schodek 15 procent HDP, napsala agentura AP.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji bankrotu a muselo požádat o pomoc Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond (MMF). Výměnou za pomoc od té doby zavádí masivní výdajové škrty, snižuje důchody a mzdy a opakovaně zvyšuje daně, což sráží ekonomiku dolů a vyvolává protesty lidí.

Tak vypadají demonstrace v Aténách

Pět let v recesi

Řecko se už pět let nachází v hospodářské recesi. Ministr financí Jannis Sturnaras nicméně minulý týden uvedl, že jeho země má již nejhorší za sebou. Dodal, že řecká ekonomika by se měla v příštím roce vrátit - po předpokládaném letošním 4,5%propadu - k růstu.

"Jsem si stoprocentně jistý, že letošní rok bude posledním rokem řecké recese," řekl ministr.

"Pokud zrealizujeme letošní reformní program, nebudou žádné další úsporné balíčky. Žádné další snižování mezd, sociálních dávek a důchodů," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy