Rozpočet zůstává v přebytku, pohoršil si ale o 65 miliard. Státu chybí peníze z EU

Janis Aliapulios Janis Aliapulios
Aktualizováno 2. 10. 2017 14:52
Česko za prvních devět měsíců roku hospodařilo s přebytkem 17,4 miliardy korun. Oproti stejnému období loňského roku chybí rozpočtu desítky miliard korun z evropských fondů. Výpadek se částečně podařilo nahradit vyšším výběrem daní. Propadu do schodku zabránilo i to, že stát méně investuje. Ekonomové ale nevěří, že by se rozpočet udržel v přebytku za celý rok.
Elektronická evidence tržeb zatím přinesla přes 2,7 miliardy korun, uvedlo ministerstvo. (ilustrační foto)
Elektronická evidence tržeb zatím přinesla přes 2,7 miliardy korun, uvedlo ministerstvo. (ilustrační foto) | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Příjmy státního rozpočtu za první tři čtvrtiny letošního roku byly o 17,4 miliardy korun vyšší než jeho výdaje. Informovalo o tom ministerstvo financí.

Ve srovnání se situací na konci loňského září je ale letošní přebytek o téměř 65 miliard korun nižší. Důvodem je především propad přílivu peněz z Evropské unie. Ta letos do Česka poslala o 83 miliard korun méně než loni, kdy se zejména v první polovině roku ještě dočerpávaly prostředky z uplynulého programového období 2007 až 2013.

Příjmy státu i přes výpadek evropských peněz meziročně vzrostly o více než sedm procent. Díky růstu ekonomiky, zvyšování mezd a nízké nezaměstnanosti se daří více vybírat na daních ze spotřeby i z příjmů. Ministerstvo financí zároveň upozorňuje na to, že svoji roli v růstu daňových příjmů sehrála opatření zavedená v roce 2016 - zejména kontrolní hlášení DPH a elektronická evidence tržeb, jejíž první fáze začala loni v prosinci.

EET letos přinese pět miliard

"Celkový pozitivní dopad EET na výběr DPH dosáhl na úrovni veřejných rozpočtů mezi lednem a srpnem 2,7 miliardy korun," říká mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec. Ministerstvo zároveň na základě dosavadního vývoje zvýšilo odhad letošního přínosu EET ze 4,3 miliardy korun na pět miliard.

"Odhad zatím nezohledňuje účtenkovou loterii zavedenou od 1. října, která může celoroční pozitivní dopad EET ještě dále zvýšit," dodává Žurovec.

Příjem z DPH jako celku se meziročně zvýšil o 9,7 procenta na více než 190 miliard korun. Ještě vyšším tempem - o 12,9 procenta - rostly příjmy z daní zaměstnanců. Nejdůležitější příjmovou položkou rozpočtu však nadále zůstává pojistné na sociální zabezpečení. Jeho výběr meziročně vzrostl o 8,1 procenta na bezmála 344 miliard korun, což představuje více než třetinu všech rozpočtových příjmů.

Výdaje státního rozpočtu se meziročně zvýšily i přesto, že stát oproti stejnému období proinvestoval o pětinu méně peněz. Nejvíce se na růstu výdajů podílelo zvýšení vyplacených sociálních dávek o 3,5 procenta na 13,9 miliardy korun. Většina z navýšení připadá na důchody.

S přebytkem letos nepočítejte

Poslanci na letošní rok schválili schodek rozpočtu 60 miliard korun. Loni skončilo hospodaření státu rekordním přebytkem bezmála 62 miliard korun, schválený byl přitom deficit 70 miliard.

Vývoj státního rozpočtu ke konci září a ke konci prosince:

Rok

Ke konci září

Na konci roku

2007

36,32 mld. Kč

-66,39 mld. Kč

2008

10,47 mld. Kč

-19,37 mld. Kč

2009

-87,30 mld. Kč

-192,39 mld. Kč

2010

-99,56 mld. Kč

-156,42 mld. Kč

2011

-105,14 mld. Kč

-142,77 mld. Kč

2012

-71,41 mld. Kč

-101 mld. Kč

2013

-38,24 mld. Kč

-81,26 mld. Kč

2014

-34,39 mld. Kč

-77,78 mld. Kč

2015

-2,77 mld. Kč

-62,8 mld. Kč

2016

82,27 mld. Kč

61,77 mld. Kč

2017

17,40 mld. Kč

?

Vzhledem k dosavadnímu vývoji ekonomové předpokládají, že i letos dopadne hospodaření státu lépe, než se původně plánovalo. S přebytkem rozpočtu ale podle nich počítat nelze.

"Očekáváme, že státní rozpočet letos skončí ve schodku 45 miliard korun. Celkový výsledek bude záležet především na tom, jestli se konečně podaří rozjet veřejné investice," říká ekonom Komerční banky Marek Dřímal. "Plánované vyšší běžné výdaje, související mimo jiné se zvýšením platů ve veřejném sektoru, by mohl ještě letos pokrýt vyšší výběr daní," dodává.

Přihlaste se k našim newsletterům
Odhlásit se můžete kdykoliv.
Přihlášením k newsletteru beru na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů naleznete ZDE.

Podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče by mohlo Česko na konci roku dosáhnout dokonce vyrovnaného rozpočtu. "Lze konstatovat, že hospodaření státního rozpočtu je letos v zásadě bezproblémové, čemuž napomáhá i silný hospodářský růst a snaha vlády o efektivnější výběr daní," uvádí Jáč.

Státní dluh je nejnižší od roku 2009

Státní dluh klesl za první tři čtvrtiny roku o 3,3 miliardy korun na 1,61 bilionu. Ve vztahu k DPH dluh klesl na 32,6 procenta, což je nejméně od roku 2009.

Ministerstvu financí pomohly mimořádně nízké úrokové sazby. V některých případech dokonce investoři státu platili za to, aby mu mohli půjčit peníze. Zisku pak mohli dosáhnout spekulací na zhodnocení české měny po ukončení kurzového závazku ČNB.

Podle Dřímala se ale státní dluh snížil i proto, že ministerstvo financí naplánovalo pro druhé a především třetí čtvrtletí letošního roku velmi nízký objem vydávaných státních dluhopisů. "Ve zbytku roku bude muset ministerstvo s prodejem dluhu podle našich očekávání opět zrychlit. V listopadu bude stát muset splatit starý dluhopis v objemu 70 miliard korun, na což si podle našich odhadů oněch 70 miliard půjčí," uvedl Dřímal.

 

Právě se děje

Další zprávy