Rozpočet armády vzroste na 1,4 procenta HDP, slíbila vláda

ČTK ČTK
3. 9. 2014 12:44
Opozice se k dohodě nepřipojila. Nesouhlasila se lhůtou, do které by se měl armádní rozpočet zvýšit.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Koaliční strany ve středu podepsaly dohodu o navyšování armádního rozpočtu do roku 2020 na 1,4 procenta HDP. Podpisu předcházela asi šestiměsíční jednání. Informoval o tom lidovecký poslanec Ivan Gabal, potvrdilo ji i tiskové oddělení Úřadu vlády.

Nyní armáda dostává asi jedno procento HDP, při vstupu do NATO se přitom Česko zavázalo k dodržování armádního rozpočtu ve výši dvou procent.

Vojáci si dlouhodobě stěžují, že současný stav neumožňuje zajistit všechny povinnosti, které má armáda plnit.

Spory o lhůtě

Smlouvu ve středu podepsali předsedové ČSSD, ANO a KDU-ČSL. "Dokument formuluje dlouhodobé politické představy a závazky, které by měly napomoci vytvořit vhodné podmínky pro udržení a následný rozvoj bezpečnostních schopností České republiky," uvedlo tiskové oddělení Úřadu vlády.

K dohodě se nepřipojila opozice. "Původně jsme usilovali o to, aby to byla smlouva všech politických stran," řekl Gabal. Nepodařilo se ale podle něj dohodnout horizont, do kterého by armáda dostávala dvě procenta HDP.

"Na tom nebyla shoda uvnitř vládní koalice," dodal s tím, že podle jeho informací opozice s jakýmkoli navyšováním rozpočtu souhlasí.

To ostatně potvrdila opoziční poslankyně Jana Černochová (ODS). "ODS ale pořád trvá na tom, že bychom se v navyšování měli blížit dvěma procentům," poznamenala s tím, že by to mělo být do roku 2025 tak, jak s tím počítala Bílá kniha armády. Že se všechny strany nedohodly, označila za hloupost.

Armádní rozpočet začne růst od roku 2016

Podle Gabala dohoda také zvyšuje roli sněmovního výboru pro obranu při přípravě strategických nákupů. Výbor by je měl projednávat s předstihem.

Podpis dohody před jednáním summitu NATO ve Walesu má posílit pozici české delegace. Česko je totiž, stejně jako další evropské země, kritizováno za nízké výdaje na armádu.

Podle Gabala by rozpočet armády měl začít prudce stoupat od roku 2016. Na příští rok by vojáci měli dostat 43,5 miliardy korun, původní návrh byl nižší. Výhled rozpočtu ministerstva obrany na roky 2016 a 2017 s výrazným nárůstem nepočítá, výdaje by se měly zvýšit na 43,7, respektive 44 miliardy korun.

"Současné návrhy ministerstva financí jsou přesahem té dosavadní negativní rutiny. Já doufám, že tahle koaliční smlouva je změní," poznamenal Gabal.

"V roce 2016 by měl být rozpočet určitě přes 45 miliard, jak ostatně navrhovalo ministerstvo financí ještě loni ve střednědobých výdajových rámcích, které byly schvalovány spolu s rozpočtem na rok 2014," poznamenala Černochová.

 

Právě se děje

Další zprávy