Česko se bude z pandemie zotavovat dlouho. Vláda to nedomyslela, říká ekonomka Horská

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 7. 4. 2020 10:21
Kam až se může česká ekonomika vinou koronaviru propadnout? Která odvětví budou opatřeními vlády zasažena nejsilněji? A jaké kroky by se měly podniknout, aby se hospodářství z pandemie zotavilo co nejrychleji? Na dotazy čtenářů Aktuálně.cz odpovídala hlavní ekonomka Raiffeseinbank Helena Horská.
O ekonomikách po pandemii s hlavní ekonomkou Raiffeisenbank
Rozhovor skončil
Ekonomka Helena Horská odpovídala na dotazy čtenářů.
Přečíst si rozhovor

O ekonomikách po pandemii s hlavní ekonomkou Raiffeisenbank

Rozhovor skončil
7. 4. 2020
Ptá se: Beny

Myslíte si,že hrozí v následujícím období vysoká inflace(nad 10%)nebo dokonce hyperinflace,vzhledem k zadlužování států a politice centrálních bank?

Odpovídá: Helena Horská

V horizontu roku dvou ne. Ekonomika se z tak bezprecedentního šoku bude otřepávat delší dobu. Nicméně je pravděpodobné, že některé věci podraží: například potraviny. Jiné ale mohou zase zlevnit.
Vysoké až extrémní zadlužení států po celém světě, ale vyvolává otázky, co bude dál. Obávám se, že většina států bude muset sanovat své rozpočty - jedno z prvních opatření bude zvýšení daní.

7. 4. 2020
Ptá se: Eva Dvořáčková

Dobrý den Jaké budou prosím případně možnosti finanční kompenzace u u zaměstnanců? Jsem v pracovní neschopnosti, a zatím neznám výsledek testu na koronavir. I v případě, že bude výsledek negativní, tak musím podstoupit 14 dnů karantény, která znamená snížení měsíčního příjmu. děkjuji Vám..

Odpovídá: Helena Horská

Dobrý den, přeji Vám pevné zdraví a případně i brzké uzdravení! Stát zatím s plnou kompenzací výpadku příjmu zaměstnanců nepřišel. Ale o nabízené pomoci nejdete více na:
https://www.cssz.cz/web/cz/nemocenske
https://www.mpsv.cz/informace-ke-koronaviru

7. 4. 2020
Ptá se: Aleksi

Dobry den,

v souvislosti s neomezenym nakupovanim dluhopisu centralnich bank a moznou hyperinflaci v horizontu nekolika let.. co byste doporucila napriklad generaci mych rodicu nebo obecne lidem tesne pred duchodem, aby se z jejich renty obratem nestal 'prispevek na rohlik'? Kam byste s likviditou utekla vy sama? Dekuji.

Odpovídá: Helena Horská

Jak jsem už v jedné odpovědi psala, nečekám hyperinflaci. Proč? Protože státy budou muset rychle sanovat své rozpočty a budou hledat zdroje. Kde? Samozřejmě mezi obyvateli a firmami. Očekávám zvýšení daní. Stát tak "vysaje" uvolnění prostředky z ekonomiky. Mohu se ale mýlit...

7. 4. 2020
Ptá se: Jan Fut

Dobrý den,

Můj dotaz směřuje k hotelnictví a pohostinství.
Jak dlouho odhadujete, že se budou zotavovat tato odvětví? Kolik procent hotelů a restaurací se již neotevře? Jak bude situace vypadat tento a následující rok? Můžete tato čísla uvést zvlášť pro Prahu a pro zbytek republiky?
Přeji hezký den
JF

Odpovídá: Helena Horská

Bohužel ani s křišťálovou koulí toto neumím odhadnout. :-) Ale vážně: situace v pohostinství a ubytování je opravdu extrémně vážná. Lidé se ale po uvolnění karantény rádi vrátí do hospod. Horší to bude v případě hotelů, obzvlášť těch, které byly závislé na zahraniční klientele. Nečekám, že by se letos v hlavní letní sezóně uvolnily restrikce pohybu osob. Doporučila bych všem zaměřit se na českou klientelu. Do hospůdky se každý rád vrátí včetně mě a letní rodinnou dovolenou už také plánuji v Čechách. Držím všem pěsti. Věřím, že to zvládneme. Bez uskromnění to asi nepůjde překonat.

7. 4. 2020
Ptá se: Jakub

Domníváte se, že česká vláda bere dostatečné ohledy na očekávaný ekonomický propad a s tím bohužel související pravděpodobné krachy firem, propuštění zaměstnanců, deprese lidí a tedy i možné zničené životy, zvýšenou úmrtnost na běžné choroby (díky tomu, že běžné nemoci jdou nyní stranou ať už kvůli neochotě nemocnicí takové pacienty přijímat či neochotě pacientů s takovými problémy do nemocnic vůbec chodit), výměnou za tvrdá opatření vedoucí k záchraně vesměs 80+ letých a nemocných lidí? Tj. máte pocit, že vláda si to přesně spočítala, že se jí to stále vyplatí a ví přesně do kdy nejpozději musí ekonomiku opět rozjet? Nebo ten výpočet spíše odkládá do budoucna a prostě jen doufá, že ekonomika nezkolabuje úplně?

Odpovídá: Helena Horská

Dle výroků vlády po zavedení plošné karantény usuzuji na druhou variantu. Vláda nedomyslela důsledek svých kroků a jejich dopad na ekonomiku. Dokazuje to překvapení z oznámení automobilek o uzavření závodů... Nikdo z nich nic nepočítal. Chyběla diskuse, rozhodovalo se na nejvyšší úrovni bez reflexe dopadů do ostatních aspektů našeho života...

7. 4. 2020
Ptá se: Jan Suchý, Ing.

Vysvětlete, prosím, co je "pumpování peněz". Mimo pozitivních důsledků "toho" i negativní - inflace, devalvace vkladů obyvatelstva,... Děkuji JS

Odpovídá: Helena Horská

Pumpování peněž do ekonomiky je populární pojem, ale trochu zavádějící. Během předchozí globální krize a krize eura se centrální banky snažily odvrátit kolaps ekonomiky a finančních trhů. A rozhodly se překročit "práh" a začaly masivně nakupovat cenné papíry na trhu. Pozor ne přímo od vlád - to by bylo tzv. tištění peněz. Ve svých bilancí teď drží velké množství cenných papírů, zatímco do ekonomiky uvolnily (napumpovaly) peníze. Výsledkem (aspoň zatím) nebyla inflace spotřebního zboží ale inflace - tj. zvýšení cen finančních aktiv, akcií, nemovitostí... Hyperinflaci tak registrujeme jinde než ve spotřebním zboží. Jen jedním kanálem - tj. cenou nájmů- proniká výrazněji do našich životních nákladů...

7. 4. 2020
Ptá se: inženýr

Dobrý den,

mám Na Vás dotaz, zda se globální pomoc poskytne především z peněz z řádně odvedených daní a nebo přispějí také prostředky deponované v daňových rájích ?

Děkuji za odpověď.

Odpovídá: Helena Horská

Možná, že tíživá situace rozpočtů států je namotivuje ještě k větší spolupráci v boji proti daňovým rájům a semknou se v boji proti daňovým únikům. První pokusy o spolupráci už přinesly ovoce.

7. 4. 2020
Ptá se: Laďa

Myslíte, že to bude horší jak inflace za Klause, který zdecimoval, co mohl, tady i úspory našich rodičů?????

Odpovídá: Helena Horská

Náklady transformace nebyly malé. Především generace 50plus to nesla na svých bedrech. Mladší generace na transformaci získaly. Je třeba uvažovat také o mezigenerační solidaritě a pomoci v rámci rodiny. Na stát se spoléhat ve nemůžeme.
Tak vysoké inflace spotřebního zboží jak v 90.letech minulého století se nebojím. Ale růst cen se může projevit jinde - jak jsme byli i světky i doposud - akcie, finanční aktiva, ceny nemovitostí.
Někdo naopak ale očekává dlouhou recesi a propad cen nemovitostí. Je težké teď cokoliv odhadovat.

7. 4. 2020
Ptá se: Tomáš

Hezký slunečný den. Chtěl jsem se zeptat. Jeví se vám aktuálně investice do zlata jako vhodná v porovnání s dalšími finančními možnostmi investic? A co obecně říkáte na investiční zlaté mince (cykly mincí, mimořádné ražby)? A můžete zmínit, kde byste případně tyto mince kupovala vy, jelikož těch možností je více a člověk si potřebuje být jistý, že využil nejlepší nabídku a měl jistotu, že nekupuje padělek či by měl nejistotu nákupu. Děkuji moc.

Odpovídá: Helena Horská

Zlato vždy patřilo do portfolia investora. A nemusí to být v podobě jen cihel ale i certifikátů nebo mincí, které zmiňujete. Bohužel nejsem odborník na zlato a mince. Nemohu Vám fundované poradit. Sama bych se obrátila na odborníka pro danou oblast. Držím pěsti!

7. 4. 2020
Ptá se: Tom

Dobrý den,
myslíte si, že přijatá kompenzační opatření na záchranu velkých i malých firem, musí v celkovém důsledku vyústit v sérii následných kroků, které povedou k většímu poklesu reálné mzdy? Znamená to podle Vás, že občané dají vládě (ať už této nebo jiné) "předvyplněný šek na neomezenou dobu"? Děkuji

Odpovídá: Helena Horská

Poklesu reálné mzdy? Nebo poklesu čisté mzdy? Scénář zvyšování celkového daňového zatížení je podle mého názoru velmi pravděpodobný. Nejde ale jen o zvyšování daní ale i změnu jejich struktury - modernizaci - aby lépe postihovala ekonomické procesy v moderní ekonomice. Myslím, že nás čeká ostrá diskuse nad tématem co a jak zdaňovat. Daňové zatížení práce (mezd) je již nyní vysoké. Půjde se spíše cestou zdanění majetku a kapitálu.

7. 4. 2020
Ptá se: George

Dobrý den,
co udělá Raiffeisenbank pro svoje klienty, kteří mají svoje peníze na účtech jako dlouhodou rezervu, např. na stáří? Co bude s inflací? Jak se zachovají penzijní fondy, když se stát bude masivně zadlužovat? Co mají dělat lidé ve věku 50 let? Jak si spořit a nepřijít o kupní sílu v prostředí nízkých sazeb?
Děkuji.

Odpovídá: Helena Horská

S péčí řádného hospodáře se snaží zhodnotit svěřené prostředky dle možností, které jí nabízí trh.
Růst zadlužení států ale také znamená, že porostou výnosy ze státních dluhopisů. A tyto výnosy by neměly jen pokrývat inflaci ale i zvýšené riziko státu. V eurozóně (ale i v USA,..) růstu výnosů státních dluhopisů zatím ale brání nákupy dluhopisů Evropskou centrální bankou (americkou centrální bankou...). I když jsou nyní vyhlášené bez limitu na objem, po odeznění krize by se i centrální banka měla z trhu stáhnout.

7. 4. 2020
Ptá se: Roman

Dobrý den, všechny státy stále "brečí", že nemají dostatek financí na to či ono. Najednou přijde takováto celosvětová krize a státy začínají pumpovat do svých ekonomik stamiliardové sumy. Kde na to tak rychle vezmou? Prodejem dluhopisů? Kdo je kupuje ? Tiskem peněz? Co inflace?
Moc tomu nerozumím. Děkuji

Odpovídá: Helena Horská

Když udeří krize, deficit státního rozpočtu jde stranou. Primární cíl: záchrana podstaty ekonomiky - zabránit jejímu zhroucení. Státy, které si vytvořily v dobách růstu finanční rezervy - viz Německo -, jsou teď na tom lépe. Mohou ekonomice pomoci více a účinněji. Propady rozpočtů do deficitů se nyní pokryjí emisí dluhopisů. Ale i ty se časem budou muset aspoň z části splácet. To pak na řadu, po odeznění krize, přijdou vyšší daně. V ideálním případě i nižší výdaje státu - ale to se povede jen málokdy. Není populární škrtat v rozpočtech...

7. 4. 2020
Ptá se: Ondra

Dobrý den,
na začátku února jsem dostav výpoved (nesouviselo to s nynější krizí) s tím, že je nyní nejlepší doba pro hledání práce. Jak vidíte situaci na trhu práce dnes jen o pár týdnů později?
Děkuji

Odpovídá: Helena Horská

Záleží na oboru. Ve stavebnictví bude snazší najít práci, v turistickém ruchu a na něj napojených oborech přesně naopak.... Flexibilita bude teď klíčová vlastnost.

7. 4. 2020
Ptá se: Pev

Dobrý den, jako důchodci máme celoživotní úspory pro "horší časy" uložené v několika bankách na spořicích účtech - kolik nám z toho "sežere" budoucí inflace, která zřejmě nastane ? Máte nějaký typ k zachování hodnoty našetřených peněz ? Děkuji

Odpovídá: Helena Horská

Neobávám se nějak vysoké inflace. Úspory je dobré mít rozložené a v důchodovém věku asi ideálně na výhodných spořících účtech ne na běžných účtech či v hotovosti doma.

7. 4. 2020
Ptá se: Jirka

Dobry den, jak vidite dalsi vyvoj automobiloveho prumyslu v kontextu covid19(=> snizeni poptavky), beztak jiz decimovaneho umelou a drahou podporou elektromobility?Domnivate se, ze muze treba docasne dojit k odkladu ambicioznich cilu EU ve snizovani emisi co2?

Odpovídá: Helena Horská

Myslím si, že EU od emisních limitů neodstoupí, ale může rozvolnit jejich plnění a dát automobilkám více času. Ty budou po této krizi zdecimované a budou jim chybět prostředky na investice.

7. 4. 2020
Ptá se: Jirka

Dobrý den,
Jak velký odhadujete propad a jak velký dopad to bude na zaměstnance? Jak velké se čeká propouštění? Bude zase krize?

S pozdravem
Jirka

Odpovídá: Helena Horská

Pokud se zákazy vlády začnou po Velikonocích postupně uvolňovat, tak propad ekonomiky v letošním roce může činit 5-6 % a na 10 %. I přesto počítáme s tím, že nezaměstnanost vzroste. Ke konci roku by mohlo být úřadech práce až o 230 tisíc osob více než loni. Při 10 % poklesu ekonomiky i 300tisíc. Mnozí si ale mohou najít práci v jiném oboru. Nejvíce postižený bude turistický ruch a na něj navázané služby a pak osobní služby obecně. Držím všem pěsti!

7. 4. 2020
Ptá se: Petr

Dobrý den, chci se zeptat, jaký dopad budou mít vládní opatření na hotely v ČR? Očekáváte, že "krize" bude trvat ještě pár měsíců, nebo se vše postupně vrátí do normálnu? Děkuji.

Odpovídá: Helena Horská

Hotely v ČR mají pro letošní sezónu asi jedinou šanci - nalákat domácí klientelu. Předpokládám, že omezení pohybu přes hranice bude trvat delší dobu. Je mi líto :-(

7. 4. 2020
Ptá se: Roman

Dobrý den,
vím, že je to věštění z křišťálové koule, ale...jaký pokles ekonomiky, jakou inflaci a jakou nezaměstnanost očekáváte na konci roku 2020?
Včera v predikci MF uvedlo, že ekonomika v roce 2021 stoupne o 3,1%. Není to hodně velký optimismus?
Díky za odpověď.

Odpovídá: Helena Horská

Pro rok 2021 také očekáváme růst přes 3 %. Ale ani to nemusí stačit k návratu na předkrizovou úroveň! Optimistický mi ale přijde jejich odhad nezaměstnanosti. A ten je klíčový pro státní kasu - na ní je napojená více než třetina příjmů (odvody pojistného). Rozpočet skončí s větším deficitem než je 200 mld.

7. 4. 2020
Ptá se: Kamil

Dobrý den, nakolik praděpodbé z Vašeho pohledu je, že nás hospodářská krize zasáhne více než okolní země? Např. kvůli nepružnému pracovnímu trhu (v AT je již 200.000 nezaměstnaných kvůli karanténě, v ČR se firmy stále ještě bojí propouštět), podpora živnostníkům v AT a DE je násobně rychlejší a jednodužší atd. Z mého pohledu je tedy velmi pravděpodobné, že pandemie nás sice zasáhla méně - ale ekonomická krize bude mnohem hlubší. Jak to vidíte Vy?

Odpovídá: Helena Horská

Skvělý postřeh. Pomoc jednotlivých států se velmi liší. My zase podporujeme hlavně zaměstnanost, Rakušáci nechají odejít osoby na úřady práce...
Možná se vzpomenete, co nám nejvíce pomohlo za poslední globální finanční krize ;-)
Šrotovné v Německu :-) Provázanost české ekonomiky s okolím nám může pomoci i z bryndy ven.

7. 4. 2020
Ptá se: Jan

Proč vláda nevytvořila rezervy když ekonomika rostla o 3% ročně a dál zadlužovala zemi o 40mld ročně a teď bude tvrdě hledat rezervy a úspory? Jaký je Váš názor na tohle? Děkuji.

Odpovídá: Helena Horská

Nechtěla. Nebal k tomu politická vůle. My, co jsme volali po rezervách, jsme byli kritizování za zbytečné strašení a za asociálnost.

7. 4. 2020
Ptá se: Veronika

Dobrý den, jak se podle Vás bude vyvíjet realitní trh? Klesnou ceny bytů ke koupi?

Odpovídá: Helena Horská

Ač chybí zahraniční turisti a sektor krátkodobého pronájmy je zmrazen, na trhu s nemovitostí panuje stále velký nedostatek bytů. I kdyby se všechny byty z Airbnb vrhly na trh, poptávka po bytech, pokud nezažije nějaký šok, by jej měla za nějaký čas vstřebat. Ceny v určitých méně atraktivních lokalitách mohou poklesnout, ale nečekám plošný a trvalejší pokles. S kolegy na twitteru jsem se vsadila, že realizované ceny v březnu 2021 budou stejné nebo o 5 % vyšší. Tak uvidíme, jak to dopadne :-)

7. 4. 2020
Ptá se: Markéta

Dobrý den, jaký je váš názor na novelu zákona o ČNB, který by ji umožnil kupovat od komerčních bank dluhopisy a spustit tak kvantitativní uvolňování?
Pomohlo by to v současné krizi?
A jak velká nevýhoda je pro Česko, že ČNB nástroje na kvantitativní uvolňování nemá, zatímco klíčové ekonomiky - USA či EU ano?

Odpovídá: Helena Horská

Jde o vážné rozšíření mandátu ČNB. V době vážné krize se může hodit - používají ho i jiné centrální banky. Jaké ale máme pojistky, že nedojde k jejímu zneužití? Nákup skoro čehokoliv od všech institucí kapitálového trhu.... velká svoboda..

7. 4. 2020
Ptá se: Lenka

Stále se ještě domníváte, že krize neovlivní ceny nemovitostí a jejich pronájmů ?

Děkuji moc za odpověď

Lenka Sopran

Odpovídá: Helena Horská

Ano, viz má předchozí odpověď.

7. 4. 2020
Ptá se: Klára

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zdali si myslíte, že po/při covid-19 dojde k většímu vzniku českých firem a zároveň i k domácí výrobě (made in CZ, dovolená v tuzemsku, apod.) Mohlo by dojít k poklesu dovozu pro ČR? Děkuji

Odpovídá: Helena Horská

Naše dovozní náročnost se sice postupně časem snižuje, ale velmi pomalu. Myslím si, že mnoho věcí se časem vrátí do původního stavu. Zahraniční dovolené si odřekneme tak na rok dva … Naopak ale v potravinách bychom mohli být více soběstační.
Nicméně za touto otázkou se skrývá ještě jedna. Místo globalizace lokalizace. A k tomu možná opravdu bude docházet a ve větší míře. Některé strategický výroby se možná přesunou do bližší vzdálenosti, třeba do Evropy... spokojeni budou i ekologové...

7. 4. 2020
Ptá se: Jiří Horák

Nechci se ptát. Chci Vám popřát dobré nervy v odpovídání na otázky výše

Odpovídá: Helena Horská

Děkuji, to je život :-)

 

Právě se děje

Další zprávy