Východní Němec si vydělá o pět eur za hodinu méně než západní. Rozdíl potrvá ještě desítky let

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
21. 4. 2016 20:54
Pokud se mzdy budou sbližovat stejným tempem jako dosud, potrvá ještě 70 let, než by se rozdíl ve mzdách ve východním a západním Německu dostal pod deset procent, upozorňují autoři nové studie.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Drážďany - Zatímco hodinová hrubá mzda v západním Německu loni dosahovala 25,91 eur, ve východním Německu (včetně Berlína) to bylo jen 20,71 eur. Než se platy vyrovnají, bude to trvat ještě celá desetiletí, potvrzuje nový průzkum německého Ifo Institute.

"Po přelomu tisíciletí činil rozdíl ve hrubých mzdách a platech v průměru okolo 5,30 eura za hodinu. Tento rozdíl se pomalu zmenšuje, ale jen o 1,7 procenta ročně. Tímto tempem by trvalo téměř 70 let, než by se rozdíl ve mzdách dostal pod deset procent," vypočítávají Jan Kluge a Michael Weber z drážďanské pobočky institutu.

Rozdíl v platech má přitom několik důvodů. Více než desetina problémů spočívá v tom, že východoněmecké společnosti jsou menší, z pěti procent pak situaci na trhu práce komplikuje nízká cenová úroveň, nízká produktivita firem a menší pokrytí kolektivními smlouvami. Méně příznivá je ve východním Německu rovněž struktura ekonomického sektoru i osídlení, podotýkají Kluge s Weberem. Podíl žen v pracující populaci je sice vyšší, ale má negativní dopad na průměrné mzdy.

Skoro z poloviny je pak problém mezd v Německu tvořen faktory, jako je stáří společnosti, struktura managementu i odlišný způsob odměňování, dodávají autoři studie.

 

Právě se děje

Další zprávy