Rossignol opět změní majitele, většinu získají Švédové

15. 7. 2013 13:52
Francouzského výrobce lyžařských potřeb se chystá koupit skandinávská skupina
Foto: Thinkstock

Stockholm - Francouzského výrobce lyžařských potřeb Rossignol se chystá koupit skandinávská skupina soukromého kapitálu Altor. Podle dohody s dosavadními vlastníky a managementem by měla získat švédská společnost v Rossignolu podíl 80 procent, sdělil v pondělí Altor.

Altor uzavřel s vlastníky Rossignolu dohodu o exkluzivitě v jednání o převzetí. Menší podíly v Rossignolu budou nadále vlastnit nejvyšší manažeři firmy, investiční společnost Weber Investment a rodina Boix-Vivesových, která firmu ovládala v letech 1955-2005.

Firmu v roce 2005 koupil americký výrobce sportovního oblečení a doplňků Quiksilver za 560 milionů dolarů (11,2 miliardy korun). O tři roky později ji ale kvůli ztrátovosti prodal skupině podnikatelů vedené ředitelem firmy Brunem Cercleyem za 147 milionů dolarů.

Tržby Rossignolu loni dosáhly 210 milionů eur (5,5 miliardy korun). Firma s ústředím v Moirans ve Francii má zhruba 1200 zaměstnanců a vytváří "solidní" zisky, sdělil Altor.

Firmu, která je nyní podle agentury Reuters druhým největším výrobcem lyžařského vybavení na světě, založil v roce 1907 tesař a náruživý lyžař Abel Rossignol. Na světovém trhu se firma pevně etablovala v 60. letech a v 70. letech se stala světovou jedničkou ve svém oboru.

Kromě značky Rossignol vlastní společnost i značku lyží Dynastar. Dále má vázání Look, boty Lange, hůlky Kerma a značku krasobruslařských bruslí Risport.

 

Právě se děje

Další zprávy