Rosatom bude stavět o jaderné bloky v Maďarsku

ČTK ČTK
11. 1. 2014 17:00
Napsal to list Népszabadság, maďarská vláda informaci odmítla komentovat.
Jaderná elektrárna Temelín
Jaderná elektrárna Temelín | Foto: Reuters

Budapešť - Společnost Rosatom, která je ve hře o dostavbu jaderné elektrány v jihočeském Temelíně, získá podle listu Népszabadság výstavbu nových bloků jediné maďarské jaderné elektrárny Paks.

Podle listu by měla být smlouva podepsána už vbrzku, ale maďarská vláda informaci nepotvrzuje. Mluvčí vlády na dotaz agentury Reuters odpověděla, že "novinářské spekulace" nebude komentovat.

Do obnovy elektrárny by se podle dřívějších dohod mohly zapojit i české firmy.

Slova Orbánova kabinetu

Vláda premiéra Viktora Orbána si vytyčila cíl zvýšit podíl jádra na domácí produkci elektrické energie ze 40 na 60 procent prostřednictvím rozšíření elektrárny Paks, která stojí jižně od Budapešti. Dříve uváděla, že vyhlásí na tento projekt mezinárodní tendr, minulý týden ale ministryně rozvoje Zsuzsanna Némethová řekla, že je možné, že tendr se neuskuteční.

Rozšíření Paksu Rosatomem a ruskou technologií označila za logické. dodala, ale že vláda o tom ještě nerozhodla.

Šéf Orbánova úřadu minulý měsíc řekl, že Maďarsko jedná s Ruskem v pokročilé fázi o mezivládní smlouvě, která by zajistila zachování dosavadního výkonu elektrárny Paks.

Peníze nejsou problém

Ta nyní používá čtyři reaktory sovětské výroby typu VVER o celkovém výkonu kolem 2000 megawattů. Podle Népszabadságu Orbán nyní pojede do Moskvy podepsat dohodu o rozšíření jaderné spolupráce s Ruskem, jejíž součástí má být rozšíření výkonu elektrárny na dvojnásobek.

List uvedl, že Rosatom jako jediný z možných uchazečů o projekt nabízí předběžné financování, které Budapešť nutně potřebuje. Projekt by měl stát až čtyři biliony forintů (367 miliard Kč) Zájem o rozšíření Paksu by podle listu mohly mít i francouzská Areva, jihokorejská KOPCO a americká Westinghouse z japonské skupiny Toshiba.

Rosatom vlastní dva ze tří členů česko-ruského Konsorcia MIR 1200, které se uchází o dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Jeho konkurentem je americko-japonská firma Westinghouse.

Elektrárna Paks by podle dosavadních plánů měla nejprve projít obnovou a prodloužením životnosti dosavadních reaktorů do roku 2030. Do obnovy by se mohly zapojit i české firmy, plyne z dohody mezi premiéry Česka a Maďarska uzavřené v roce 2009. České firmy se podílejí už na nynějším provozu elektrárny Paks. Miliardový kontrakt na výrobu 124 pohonů řídících tyčí pro regulaci výkonu jejích reaktorů podepsala v roce 2008 plzeňská Škoda JS.

 

Právě se děje

Další zprávy