Tankery v Baltském moři nakládají čistou ropu, Družba pojede v druhé polovině května

ČTK ČTK
10. 5. 2019 18:54
Na tankery v přístavu Usť-Luga na pobřeží Baltského moře se začala nakládat čistá ropa. Oznámilo to ruské ministerstvo energetiky. Na zlepšení kvality suroviny v ropovodu Družba se ale stále pracuje, situace by měla být v normálu ve druhé polovině května. Česká republika, Polsko, Německo, Ukrajina, Slovensko a další země v dubnu zastavily dovoz ruské ropy ropovodem Družba kvůli znečištění nadměrnou hladinou organického chloridu.
Ropovod Družba.
Ropovod Družba. | Foto: MERO ČR, a.s.

Agentura Reuters s odvoláním na zdroje z odvětví uvedla, že některé tankery v přístavu Usť-Luga už mají surovinu v požadované kvalitě s obsahem organického chloridu pod normou stanoveným maximem deseti částic na jeden milion (ppm). Ropa v posledním tankeru, který byl v pátek plněn, ale podle zdrojů stále obsahuje množství organického chloridu více než třikrát nad stanovenou normou.

Rusko dodává ropu do Běloruska, Polska, Německa, Maďarska a České republiky přes přístav Usť-Luga a pak ropovodem Družba. Ropa byla kontaminována zřejmě kolem 19. dubna. K obdobným událostem dochází zřídka, výraznější znečištění se podle obchodníků objevilo asi před deseti lety, avšak v menším měřítku.

Ruský ministr energetiky Alexandr Novak v úterý uvedl, že situace kolem dodávek ropy by se měla ve druhé polovině května normalizovat. Navrhl také přesnější regulaci v oblasti kontroly kvality ropy.

Obnovení dodávek během května očekává největší polská rafinerská společnost PKN Orlen. Polské ministerstvo energetiky dnes uvedlo, že pozastavení dodávek ropy prostřednictvím ropovodu Družba dodávky ropy do Polska neohrožuje. Druhá největší rafinerská společnost v Polsku Grupa Lotos ve čtvrtek uvedla, že dostávala dodávky z ruského přístavu Primorsk a že má vlastní rezervy na udržení provozu v rafinerii v Gdaňsku.

Předseda české Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr ve čtvrtek v České televizi odhadl, že čistá ruská ropa dorazí do Česka kolem 20. až 22. května.

Ruské úřady už zdroj znečištění v ropovodu Družba odhalily. Ministr Novak uvedl, že v souvislosti s kontaminací byli zadrženi čtyři lidé. Organický chlorid se používá k usnadnění těžby ropy, před transportem je ale potřeba tuto látku od ropy oddělit, protože může poškodit rafinerie.

 

Právě se děje

Další zprávy